Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поново у етру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2009.

Извор: Вечерње новости

Поново у етру


Измене и допуне Закона о информисању нису дочекале ни месец од усвајања, а из дела владајуће коалиције, тачније из СПС, покренута је иницијатива да се ова област уреди потпуно новим прописом.


Председник Извршног одбора СПС Бранко Ружић каже за "Новости" да Србија има потребу да добије нов закон о информисању који ће бити у складу са сличним решењима у ЕУ:

- Недавно усвојене измене и допуне Закона о информисању биле су окренуте ка санкционисању, што је недопустиво. Зато је СПС спреман да учествује у изради новог закона, који ће бити у складу с нашом намером да се прикључимо ЕУ. Желимо да заједно с колегама из владајуће коалиције, али и представницима опозиције, уредимо ову област.

Председница посланичког клуба "За европску Србију" Нада Колунџија каже да, ако се уоче слабости и проблеми усвојеног закона, постоји спремност за његове измене:

- Тренутно се ништа конкретно не ради, али можемо с нашим коалиционим партнерима да понудимо ново решење.Г 17 плус је једина владајућа странка која није одушевљена идејом СПС, али не негира да би учествовала у писању новог закона.

- Неодговорно је од СПС да сада тражи или предлаже нови закон о информисању - каже Жељко Ивањи (Г 17 плус).

- Могли су да се активно укључе у рад на недавним изменама и допунама закона и да кроз амандмане побољшају постојеће решење. Мислим да Србија и њен парламент имају сада преча посла.

Заменик председника СНС Александар Вучић каже да је изјава председнице Славице Ђукић-Дејановић само политички маркетинг:

- Зашто СПС није изашао из сале када су усвајане измене и допуне овог закона, него је својим присуством дао кворум да се изгласају? Да су они изашли из скупштинске сале, сада се не би разговарало о овој теми.

Дубравка Филиповски (НС) каже да је Србији потребно да што пре изађе из "медијског мрака" и да ће "народњачка коалиција" бити конструктивна.

Потпредседница парламента Јудита Поповић (ЛДП) каже да се њена партија залаже за потпуно регулисање медијског простора, а председник посланичке групе СРС Драган Тодоровић тврди да је предлог СПС доказ некомпетентности владајуће коалиције и да Србији није потребан нови закон, него нова влада:

- Само што су усвојили један закон о информисању, сада хоће нов. То је смешно. Ипак, ако неко понуди закон о информисању који ће бити у складу с нашим политичким интересима, прихватићемо га.

Антрфиле :

Има већина за промену


Партије које су за то да се одмах донесе нови закон о информисању имају 62 посланика. Реч је о "народњачкој" коалицији, СПС и ЛДП. За промене, али не хитне, јесте Коалиција "За европску Србију", која броји 78 посланика. Условну Аподршку дају из СРС (56) и СНС (21). Најнерасположенији за промене је Г 17 плус, на чију иницијативу су донете измене и допуне постојећег закона.

Д. Стојковић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси