Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Изменити Предлог закона о улагањима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2015.

Извор: Б92, Бета

Шабић: Изменити Предлог закона о улагањима

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић затражио је да се амандманима поправи Предлог закона о улагањима.

 

По његовој оцени, бројна решења Предлога закона о улагањима који је Влада Србије усвојила 2. октобра "недопустиво су нејасна, конфузна, контрадикторна и неуставна" и њиховим усвајањем био би озбиљно угрожен постојећи и гарантовани ниво права у области слободног приступа информацијама и заштите података о личности.

У допису достављеном на адресе четири дбора Скупштине Србије Шабић је затражио да се амандманима отклоне уочени недостаци и навео да предлагач закона није, иако је то по Пословнику Владе био дужан, тражио од повереника мишљење, нити је с њим остваривао било какву сарадњу.

"Текст Предлога закона био ми је потпуно недоступан док није објављен на интернет презентацији Народне скупштине", навео је Шабић. 

Шабић је указао да би применом предложених прописа било уведено ново решење по коме о свим захтевима за приступ информацијама о улагањима одлучује Влада, што је супротно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја. 

Такав предлог, по његовој оцени, изазива сумњу да је намера предлагача закона да се ускрати могућност подношења жалбе поверенику, јер се према одредбама Закона о слободном приступу информацијама она не може поднети против решења Владе. 

"Зашто се то жели, то је посебно питање на које предлагач дугује одговор. А сувишно је да наглашавам да је предлагање оваквих решења поред осталог и у тоталној супротности са опредељењима израженим у свим стратешким документима и Владе и Скупштине, посебно оним која се односе на борбу против корупције", упозорио је Шабић. 

Он сматра да је споран Предлог закона о улагањима и са становишта заштите података о личности јер се, супротно Уставу Србије који прописује да се обрада података може уређивати само законом, а не подзаконским актом, предвиђа више случајева у којима би то уређивао министар подзаконским актом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси