Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Политика” није прекршила Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2015.

Аутор: Р. Д. Извор: Политика

„Политика” није прекршила Кодекс новинара Србије

Комисија за жалбе Савета за штампу донела је одлуку да „Политика” није прекршила одредбе Кодекса новинара Србије објављивањем текстова Мухарема Баздуља и Владимира Кецмановића, због којих је жалбу овом телу поднела Јелена Милић, директорка невладине организације Центар за евроатлантске студије, саопштено је јуче из комисије.

Јелена Милић поднела је жалбу овом телу због Баздуљевог текста „Политика сентименталности” и Кецмановићевог „С друге стране даљинског”, у којима двојица аутора директно и индиректно наводе да је она НАТО лобисткиња.

Како се наводи у образложењу комисије, Милићева се пожалила да је Кецмановић у свом тексту у „Политици” отворено назвао НАТО лобисткињом, чиме сугерише да она не поступа у складу са законима Србије јер је лобирање недозвољена радња. У Баздуљевом тексту, Јелени Милић била је спорна „инсинуација да је мој рад и рад организације коју водим НАТО лобирање”, што је, како је навела, јавно изношење неистине.

„По мишљењу чланова Комисије, употреба израза ’НАТО лобисткиња’ сама по себи није увредљива, нити указује на противзаконито деловање. Лобирање је одомаћен израз за јавно заговарање одређеног става, а у Србији није законом забрањено, већ само није уређено. Комисија зато сматра да је и аутор спорног текста овај израз употребио верујући да он описује активности Јелене Милић и организације коју води”, наводи се у образложењу комисије поводом Кецмановићевог текста.

Поводом Баздуљевог текста „већина чланова Комисије сматрала је да је аутор у тексту изнео вредносне судове, који садрже и критику одређених потеза госпође Милић, али да није пређена граница преко које би се изнете квалификације могле сматрати увредљивим или дискриминаторним”. 

У тексту образложења подсећа се и да је главна и одговорна уредница листа „Политика” Љиљана Смајловић понудила Јелени Милић да објави текст у „Политици”, али да она није ни одговорила на тај предлог.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси