Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трећина општина и градова у Србији није расписала конкурсе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 10. 2015.

Извор: Бета

Трећина општина и градова у Србији није расписала конкурсе

Једна трећина општина у Србији није расписала конкурсе за финансирање медијских садржаја од јавног значаја. Највећи број неправилности односио се на текст конкурса у коме је ограничавано право учешћа само на одређене медије, изјавили су данас представници Коалиције медијских и новинарских удружења. Генерални секретар Независног удружења новинара Србије (НУНС) Светозар Раковић истакао је да је медијима право ограничавано тиме што су право учешћа имали само медији регистровани на територији локалне самоуправе која је расписивач конкурса.

Он је казао да има "јако пуно неразумевања и несналажења када је у питању јавни интерес" и да постоје примери да се у комисији налазе државни чиновници и медијски аналитичари.

"Тражимо да буде транспарентан читав процес од расписивања конкурса, до чланова комисије, записника о раду комисије и решења", рекао је Раковић на конференцији за новинаре у Београду.

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) Петар Јеремић навео је да постоји велика креативност локалних самоуправа које желе да "изврдају прописе конкурса".

"Радио-телевизија Србије је предлагала чланове комисије иако на то нема право, а било је и предлога да члан комисије буде медијски аналитичар Драгомир Анђелковић", казао је Јеремић.

Председник Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Милорад Тадић истакао је да би Министарство финансија "под хитно" морало јасно да каже да производња медијског садржаја мора да буде ослобођена ПДВ-а и додао да се Министарство државне управе и локалне самоуправе некада понашало неодговорно, јер се на неким састанцима нико није појавио.

Тадић је рекао и да ће се Коалиција залагати да се у свим будућим конкурсима обрати пажња на медијски садржај, као и на то да ли су медије који се пријављују на конкурс кажњавала медијска удружења.

"Коалиција заговара и издавање од два одсто буџета локалних самоуправа за финансирање пројеката, јер је просечан износ издвојен у овој години око један одсто", додао је Тадић.

Он је подсетио и да локална самоуправа не сме ништа да мења у одлуци комисије, осим ако се не установи да је комисија радила незаконито.

Генерална секретарка Локал преса Снежана Милошевић оценила је да многе локалне самоуправе не познају медијски сет закона, не препознају шта је јавни интерес, као и да свесно крше закон зарад остваривања политичких интереса.

"Молим локалне управе да имају моралну обавезу према свим медијима, а не само неким. Апелујем и да сви локални медији морају да буду равноправни и да имају равноправан третман", казала је Милошевић истакавши да је у Пријепољу био ребаланс буџета где је од два милиона колико је било предвиђено за медије, један милион пребачен у друге сврхе.
 
Како је рекла, Топола представља добар пример, за разлику од Крагујевца  где је конкурс поништен јер није био усклађен с прописима, а нови конкурс није расписан, као и Врање које уопште није расписало конкурс.

Државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић да "није све толико црно" и да треба узети у обзир и 28 медија који су у процесу приватизације, а који нису могли да се пријаве за конкурсе.

"Ми смо свесни недостатака и све сугестије ћемо усвојити", рекао је Мирковић.

Представник Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зоран Гавриловић  указао је да је у Нишу једна телевизија добила две хиљаде евра за интернет оценивши да је то "прање новца".

Коалицију медијских и новинарских удружења чине УНС, НУНС, АНЕМ, Локал прес и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси