Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Годишња антикорупцијска признања ЛАФ града Ниша
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2015.

Аутор: Р. Д. Извор: Данас

Годишња антикорупцијска признања ЛАФ града Ниша

Ђокица Јовановић, социолог, универзитетски професор и један од лидера Удружења председника скупштина станара, које месецима захтева утицај грађана на комуналну политику у граду, као и Драгана Сотировски, шефица нишког дописништва РТС-а, која је извештавањем о корупцији и другим неправилностима у Специјалној болници у Сокобањи и другим институцијама допринела антикорупцијском новинарству и заштити узбуњивача, добили су јуче Годишње награде за борбу против корупције Локалног антикорупцијског форума града Ниша.

 

На свечаној додели признања ЛАФ-а, као самосталног и независног градског тела, образложено је даје Јовановић „својим деловањем показао шта значи имати интегритет као грађанин, интелектуалац, па и народни трибун. Као професор није припадао партијама или другим интересним групама, нити је сматрао да би требало да напредује кроз трговину утицајем, односно по прилично увреженом систему који обично зовемо „ја теби, ти мени“. Као интелектуалац није био део мејнстрима, већ је сматрао да му је обавеза, а и јавни интерес да указује на коруптивне димензије друштва и друге друштвене неправилностф, наведено је у образложењу. 

- Као представник Удружења тражио је јавност у раду, чисте рачуне и департизацију јавних предузеча. Сарађивао је са ЛАФ-ом по више тема. Доктор је социолошких наука, професор је на Филозофском факултету у Београду, радио је на Филозофском факултету у Нишу и Косовској Митровици, аутор је бројних књига и научних радова, награђиван је у струци, наводи се још у образложењу жирија. 

Према мишљењу жирија, новинарка Сотировски је извештавањем о корупцији и другим неправииностима у Специјалној болници у Сокобањи, као и тешком положају узбуњивача у тој установи, допринела јачању уверења о штетности корупције. Због оваквог професионалног деловања овој новинарки је прећено, против ње су подношене кривичне пријаве и тужбе, а она је проглашена personom non grata у Специјалној болници, што је свакако ексклузивитет у српском новинарству, наводи се у образложењу. 

ЛАФ је јуче осим Годишње награде за борбу против корупције доделио и повеље за допринос борби против корупције и повеље за успешну сарадњу са ЛАФом. Додела Годишње награде за борбу против корупције, која ће се увек организовати 28. септембра, на Међународни дана права јавности да зна, представља меру у Локалном плану за борбу против корупције града Ниша, који је градски парламент једногласно усвојио 2011. године. Додела повеља предвиђена је унутрашњим актима ЛАФ-а. 

Повеље за допринос борби против корупције добили су интернет портал Јужне вести, Удружење председника скупштина станара и власника приватних зграда Ниша и функционер локалне самоуправе Милош Гроздановић. Ово признање добили су и бивши чланови актуелног ЛАФ-а Младен Јовановић и Игор Милосављевић, као и Радна група за израду Локалног плана за борбу против корупције града Ниша, што је заправо официјелни назив за „нулти ЛАФ“. 

У тој радној групи, односно ЛАФ-у, било је 11 чланова, а њена координаторка је била Биљана Јовановић, градска већница, која је кроз сопствени пример показала да се може бити део власти, а јавно и јасно указивати на неправилности у њеном раду. Након позива тог тела да надлежни провере трошење буџетског новца, претходна локална власт је правним и институционалним притисцима издејствовала његово гашење. Такозвани нулти ЛАФ је био једно од првих антикорупцијских тела на локалном нивоу у Србији, а његова антикорупцијска активностбилаје значајнаикорисна друштвена новина - наводи се у образложењу. 

ЛАФ је доделио повеље за успешну сарадњу нишком Медија реформ центру, Нишкој телевизији, интернет порталу Грађанин, Медијском истраживачком центру, новинарки Душици Дејић, новинару Милораду Додеровићу и невладином активисти Драгану Петковићу. Овопризнање додељено је и београдском Бироу за друштвена истраживања и Агенцији за борбу против корупције. 

Жири за награде 

Добитнике Годишње награде за борбу против корупције изабрао је жири у чијем су саставу били Миодраг Шкундрић из Агенције за борбу против корупције, Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања, као и чланице ЛАФ-а Ниш Валентина Крстић, Зорица Миладиновићи Весна Црногорац. 0 добитницима повеља за допринос борби против корупције, као и повеља за успешну сарадњу са ЛАФ-ом, одлучивао је искључиво ЛАФ Ниш.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси