Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награда Освајање слободе Даници Вученић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2015.

Извор: Бета

Награда Освајање слободе Даници Вученић

Награда "Освајање слободе", која се додељује женама заслужним за афирмацију демократије, људских права и толеранције у политичкој комуникацији, свечано је додељена новинарки Даници Вученић вечерас у "Миксер Хаусу". Вученић, некадашња ауторка емисије "Један на један" на Радио-телевизији Војводине, која је у марту напустила новинарство, изјавила је да има утисак да је награду добила за пораз, и да се сматра "пораженом новинарком".


"Ако професионални пораз могу на било који начин да сместим у контекст слободе, онда могу да кажем да сам освојила таман толико слободе да сама одредим време свог одласка", казала је она, примајући награду од прошлогодишње добитнице и председнице жирија, професорке Данице Поповић.

Она је истакла да додатну тежину награди даје чињеница да смо у 21. веку окружени толиком количином неслободе, која је истовремено постала, нажалост, саставни део наших свакодневних живота.

"Логично би било да је питање награђивања за слободу, после 15 година од када Освајање слободе постоји, у другом плану. Међутим, слобода у најширем смислу те речи, постала је кључно питање и за нас овде у Србији, али и за многе земље у свету. Ту нелогичност, то кретање уназад, са бодљикавим жицама у мозговима, страхом као доминатном емоцијом и релативизацијом свих демократских појмова и права, слободу је, из подразумевајућих вредности модерног доба, вратило на линије фронтова", додала је добитница.

Даница Вученић радила је као уредница емисије "Нико као ја" на другом програму Радио Београда, од 1994. радила је као дописница радија "Слободна Европа", била је ауторка и водитељка емисије "Кажипрст" на Радио-телевизији Б92, сарадница недељника НИН.

Добитница је награде "Зоран Мамула" за специјална достигнућа у радио новинарству, награде "Верица Бараћ" за допринос у борби против корупције, специјалне награде за допринос људским правима на Филмском фестивалу у Мотовуну организације Амнести интернешенал, као и награде "Душан Богавац" за етику и храброст у новинарству.

Награду је доделио Фонд Маја Маришчевић-Тасић по јубиларни, петнаести пут, а жири су чиниле раније добитнице, међу којима су Ружица Ђинђић, Србијанка Турајлић, новинарке Оља Бећковић и Бранкица Станковић.

Признање се традиционално додељује 24. септембра, на дан када су 2000. године одржани избори на којима је поражен тадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић.

 

Коментари (5)

Остави коментар
нед

27.09.

2015.

anonimos anonymous [нерегистровани] у 13:04

prošlo je vreme

Prošlo je vreme oviakvih nagrada, pravda stize svakog .Istina je da namje informisanje i sloboda medija na dnu dna, ali oavakve nagrade su previše smešne.

Одговори
суб

26.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 10:49

Pitanje za raymisljanje

Gde su nagrade za novinare koji su stvarno NOVONARI a proterani su iz posla a nemaju politicke mentore da ima daju poslove u kojekkavim PR i marketing sluzbama...sramno...koliko sjajnih autora trune u budzaku...jel ova nesto nekad napisala i ume li to da uradi...

Одговори
пет

25.09.

2015.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 17:54

Где сте били до сада?

Од одласка уважене Данице, стално сам очекивао неку нагрдау за њен херојски новинарски рад. Зато се питам, где сте били до сада. Госпођа Бећковић је, такође, изнаграђивна, након одласка из водитељског неба Србије. Морам признати да много боље спавам од када нема "Утиска недеље" и "Један на један". Такође, ко тврди да су те две даме новинарке. Шта су оне оставиле иза себе осим што су постављале питања, к томе не поштујући ни једно правило које се односи на интервју, као новинарски жанр. Постављаале су питања, а одговри саговорника их нису интересовали. У томе је предњачила награђена. Уважена Даница је са својим сговорницима причала у дуету. Тек што би поставила питање, у сред реченице госта, започињала је друго питање и тако доводила до лудила и госта и нас гледаоце. Следећа дама која ће добити ту награду биће Наташа Кандић, а онда Соња Бисерко, затим Соња Лихт, Оливера Ковачевић и др.

Одговори
пет

25.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:14

kakva nagrada

...takvi i dbitnici. Sramota za sve nas.

Одговори
пет

25.09.

2015.

Neša... [нерегистровани] у 13:26

Hm...

"Osvajanje slobode" isto kao i uvođenje "demokratije". Sve u cilju potpunog devastiranja Srbije i Sveta. Svi su oni kandidati za Nobela, taman da se pridruže Obami, Kisindžeru...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси