Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како су ''Новости'' преживеле
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2015.

Аутор: Ратко Дмитровић Извор: Вечерње новости

Наша компанија 2013. била је у великој кризи, данас је слика битно другачија

Како су ''Новости'' преживеле

Пре две године и пет месеци, Компанија "Новости" налазила се на рубу потпуног слома, у катастрофалном стању, с 11 милиона евра дуга, празним рачуном, неповољним судским пресудама за вратом и 150 радника вишка. У систему Компаније само су "Вечерње новости" пословале позитивно.

 

Дневни лист "Спорт", Радио Новости, ревијална издања, осим "Трећег ока", које је и данас у плусу  правили су губитке.

Први пословни потез, трећег радног дана доле потписаног, средином маја 2013, била је позајмица у висини од 25 милиона динара; да се плати део нарученог ротопапира и затвори конструкција личних доходака.

Помоћи ниоткуда.

Нико нам није давао више од месец дана живота.

"Новости" су пуштене низ воду, кружила је прича по Београду.

Пријатељи и познаници, неки с нескривеном злурадошћу, звали су тих дана да питају кад ћемо стати, колико нам је остало времена.

Оне слободније, с којима имам такав однос, интересовао је изглед последњег, опроштајног броја.

Нисмо стали, нема опроштајног броја, нити ће га бити.

"Новости" су преживеле, ухватили смо с обе руке корење на другој страни обале.

Како су спасене "Вечерње новости" и цела компанија?

Економска логика каже да то без финансијске помоћи са стране није могло да се изведе.

Неко нам је, дакле, дотурио паре, поклањао папир за штампање?

Не. Ту врсту помоћи никада нисмо добили, ни динара.

Два пута нашли смо се у драматичној ситуацији, најпре на основу старих, врло проблематичних дугова према једној државној фирми и неподмирених обавеза од пре више година.

Тад је постојала реална опасност да се "Вечерње новости" сутрадан, како се то каже, не појаве на киосцима.

Разговорима који су вођени уз посредовање и директно укључивање председника Владе Александра Вучића, оба случаја су превазиђена и отворена је могућност за њихово решавање у границама закона и разумних економских оквира.

За све ово време, у околностима које се у последње три године за принт медије у свету, наравно и у Србији, крсте као драматичне (смањења тиража због све значајнијег коришћења интернета) нико у Компанији "Новости" није остао без посла, плате су редовне, ниједно ревијално издање нисмо угасили, и даље имамо "Вечерње новости" прилагођене за Републику Српску и Црну Гору, с редакцијама у Бањалуци и Подгорици, иако смо их затекли у губицима.

Покушавамо да тај део пословања санирамо и поставимо на нове, здравије основе, све само да их не заустављамо, имајући у виду и значај "Вечерњих новости" за наш народ у Српској и Црној Гори. "Новости" су тамо више од листа.

Како смо онда успели?

Пре свега тако што правимо, читаоци кажу добре, врло добре, одличне "Вечерње новости" (други смо, с малим заостатком, на листи најпродаванијих дневника у Србији, укључујући таблоиде) и што привредни субјекти и појединци, због велике читаности и садржаја које објављујемо, своје производе и услуге рекламирају у "Новостима".

Успели смо и зато што нисмо подлегли притисцима времена да постанемо платформа најнижим људским поривима, страстима, приземним нагонима у времену када то све више постаје мера вредности српског друштва.

У „Новостима“ не можете нити ћете моћи да нађете ни делић рефлексија "ријалити уметности".

Онај ко купи "Новости" зна да их без страха, стида може однети кући и ставити на сто за којим седе деца, мајка, бака, унуци.

"Вечерње новости" су лист који не жути.

Све ово, разуме се, не би било довољно за текућу ликвидност и опстанак без ригорозне штедње, смањења  плата, контроле потрошног материјала на улазу и излазу производног процеса (ротопапир пре свега), рационализације пословања.

Вишак запослених већ неколико година, а посебно сада, представља тешко бреме "Новости".

Реална анализа каже да је од 417 стално запослених најмање 100 вишак.

У току је реализација плана прављења буџета у Компанији за решавање овог проблема.

Све ће бити урађено у складу са законом, колективним уговором, основним правима радника.

Ових дана окончане су процедуралне радње у вези са продајом дневног листа "Спорт".

То издање ушло је у састав Компаније "Новости" 2002. године из не баш јасних мотива и месечно је правило неколико милиона динара губитка.

Након више безуспешних покушаја да продамо "Спорт", коначно се ове године појавио купац, сертификована агенција проценила је вредност бренда, процедура је максимално задовољена, сви надлежни компанијски органи дали су сагласност и "Спорт" наставља да живи изван Компаније "Новости".

Нико од запослених у "Спорту", а то је посебно важно, није остао без посла, а онај ко жели да напусти лист оствариће своја права у складу са законом.

Кад сам споменуте 2013. године дошао на чело "Новости", унутар компаније постојао је и сајт Novostionline са 120.000 јединствених посетилаца дневно.

Након редизајна и осталих послова које смо урадили као предуслов за успон тог медија, данас сајт "Новости" дневно има пола милиона јединствених посета.

У плановима пословања за следећу годину, уз додатне напоре да се нека постојећа издања стабилизују или на други начин реше - отворене су све тржишне варијанте - не би требало да представља изненађење појављивање једног, можда чак и два нова издања Компаније "Новости".

Након неколико година негативног завршног рачуна, прошлу пословну годину Компанија "Новости" окончала је позитивно, а према садашњим показатељима и постојећим трендовима тако ће проћи и ова 2015. Позитивно.

"Новости" су, реално гледајући, на добром путу. 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси