Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претучена новинарка РТС: Полиција ме јурила и ударала пендрецима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2015.

Аутор: Огњен Зорић Извор: Радио Слободна Европа

Претучена новинарка РТС: Полиција ме јурила и ударала пендрецима

Новинарска екипа РТС-а оправља се од повреда задобијених од мађарске полиције, која је у сукобу са избеглицама на граничном прелазу Хоргош 2 претукла и Јовану Ђуровић, новинарку те куће, сниматеља Владана Хаџи Мијаиловића и тон мајстора који је био са њима. Јована каже да ништа није указивало на бруталну полицијску интервенцију за коју има утисак да се догодила из чиста мира. Она подвлачи да је полиција насрнула на новинарску екипу иако су јој се њени чланови јасно представили.

‘Press, press, we are journalist

„Ишли смо да направимо што боље снимке као и све телевизијске екипе. Приближили смо се месту на коме је стајао кордон полиције и избеглице које су покушавале да га пробију. Нисмо дошли скроз до полиције одакле нам је руком показано да се мало померимо што смо и учинили. Нико нам више из полиције није давао никакве знакове да се било где померамо. Нити је било наговештаја да ће се било шта десити. У тренутку када су они кренули на нас, није било никаквог кошкања.“

РСЕ: Шта их је покренуло, зашто су кренули?

Ђуровић: Заиста не знам, била сам у шоку у том тренутку. Кад год смо извештавали са таквих врста скупова полиција некако сигнализира новинарима да се склоне или их просто не пусти. Нисам веровала шта се дешава. Само сам видела групу полицајаца који трче за мном и крећу да ме ударају пендрецима. У том тренутку сам се још држала за тонца, за његову руку. Међутим, њега су првог оборили на земљу. Најпре су ми ударили пецаљку.

РСЕ: Значи ви сте ту били са комплет опремом? Није могло бити забуне?

Ђуровић: Ми смо били са опремом. Апсолутно никакве забуне није могло да буде. Држала сам микрофон, тонац је држао тонску пецаљку, сниматељ камеру. Сећам се када сам викала: ‘Press, press, we are journalists (Ми смо новинари) и држим микрофон у руци. И показујем му као доказ…… Ја сам новинар. Он ме диже и баца на земљу!! У тренутку када ме је подигао мислила сам да ће ме склонити. Међутим, он ме само бацио доле. У болници ме је полицајац питао колико пута су ме ударили? У стампеду стварно нисам могла да избројим. Не знам, како у стампеду могу да избројим. Више пута сигурно, а два евидентно. Пошто су ми две руке повређене.

РСЕ: Какве повреде су констатоване теби и екипи?

Ђуровић: Добро сам прошла, немам никакве преломе. Надлактица ми је угрувана од пендрека и стављени су ми фиксациони завоји. На левој шаци ми је повређена кост око малог прста. Али ништа није сломљено. Тонац има прелом шаке, то је прилично озбиљна повреда. И сниматеља су тукли по глави, тако да му је било лоше синоћ и сад каже да му је мало мука.

Мађарска полиција је претукла и совачке и пољске новинаре у инциденту на граничном прелазу Хоргош 2.

Напад на екипу РТС осудили су Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Министарство културе, а министар спољних послова Србије Ивица Дачић затражио је од Мађарске извињење.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси