Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мађарска: Могућа затворска казна за сниматељку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2015.

Аутор: Норберт Шинковић Извор: Радио слободна Европа

Мађарска: Могућа затворска казна за сниматељку

Напето је у привременим прихватним центрима у близини српске границе у Мађарској. Избеглице су нестрпљиве, а мађарске власти не могу да се изборе са повећаним захтевима за регистрацију, па су инциденти све чешћи.

 

Избеглице покушавају да се домогну аутопута, јер желе да стигну до Будимпеште. Полиција је до сада сваки пут успела да их заустави и да их врати у прихватни центар.

У међувремену, у медијима се појавио и шокантни снимак напада сниматељке будимпештанске телевизије Н1 на избеглице у близини српске границе. Она је прво саплела човека с дететом у наручју, затим је шутнула једну девојчицу и младића.
Овај инцидент може да се окарактерише као злочин из мржње, каже за Радио Слободна Европа Тамаш Фазекаш из Хелсиншког одбора Мађарске. Додаје да су сада на потезу истражни органи и тужилаштво те земље.

“Ми смо били код транзитног пункта у близини места Реске када је група од 100 избеглица пробила кордон и кренула да бежи. Са једне стране правни статус тог кампа је врло проблематичан јер је реч о једној пољани где избеглице без државне помоћи и подршке леже на земљи или у неким шаторима. Стање је хаотично. Са друге стране, ова жена која је шутнула те људе, према нашем мишљењу, учинила је злочин из мржње. Сматрамо да су на потезу институције, и надамо се да ће случај доживети одговарајућу правну квалификацију”, рекао је Фазекаш.

Према важећим законима у Мађарској, запрећена казна за злочин из мржње је од једне до седам и по година затвора.

Сниматељка Петра Ласло након инцидента је добила отказ.

Према подацима УНХЦР-а од почетка године више од 150 хиљада људи је ушло у Мађарску преко зеленог граничног појаса. Реч је углавном о избеглицама из Сирије, Пакистана и Авганистана.

Према писању мађарских медија званична Будимпешта очекује промену ситуације од следеће недеље, након што на снагу ступе измене више закона које су усвојене на ванредној седници парламента. Према тим изменама сви они који ће илегално ући у ту земљу, добиће затворске казне и биће протерани из земље. Они који желе да траже азил, мораће да сачекају одлуку институција у такозваним транизитним камповима. Ти центри биће отворени према Србији али не и према Мађарској. Законске измене значе да ће ти пунктови функционисати као транзитне зоне на аеродрома, односно правно гледано, људи на тим пунктовима неће бити на тлу Европске уније.

Нове законске могућности даће овлашћења институцијама да оштрије наступе према избеглицама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси