Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прпа: Ћурувија убијен због идеје да Хаг оптужи Милошевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2015.

Аутор: Александра Петровић Извор: Политика

Прпа: Ћурувија убијен због идеје да Хаг оптужи Милошевића

Историчарка Бранка Прпа сведочила о контактима убијеног новинара са Слободаном Милошевићем, Миром Марковић и генералом Момчилом Перишићем. Да ли је смрт Славка Ћурувије допринела очувању власти Слободана Милошевића? То је било питање адвоката одбране, који се већ на почетку доказног поступка у Специјалном суду труде да оспоре оптужницу за убиство београдског новинара и издавача, 11. априла 1999. године.

 

– Нормални људи не могу да одговоре на питање какву је корист од смрти Славка Ћурувије имао патолошки ум Слободана Милошевића, који је одговоран за злочине великих размера – одговорила је историчарка Бранка Прпа, животна сапутница Славка Ћурувије у време његовог убиства у пасажу испред зграде у Светогорској улици, у строгом центру Београда.

Прпа је јуче, у наставку сведочења, рекла да је на састанку са званичницима Стејт департмента било разговора о томе како Ћурувија види ситуацију у Србији. Навела је да су га питали шта мисли да САД треба да уради да Милошевић оде.

– Он им је рекао да подигну хашку оптужницу. То је била реченица за коју је Милошевић сазнао и мислим да га је та реченица коштала живота – рекла је Прпа.

Говорила о контактима Ћурувије с Мирјаном Марковић, супругом тадашњег председника СРЈ.

– Никада ништа битно од Мире Марковић није сазнао, јер је реч о изузетно манипулативној особи, која је у контакту с другима настојала да не прикаже себе као центар политичке моћи, коју има преко мужа – рекла је Прпа одговарајући на питања суда.

Објаснила је да Ћурувијини разговори с Мирјаном Марковић нису били пријатељски, већ провокативни.

Споменула је и да је Ћурувија „имао рат с Даницом Драшковић”.

– Када је СПО био на власти у Београду, Славко је објавио текст о бундама Данице Драшковић. Тада нам је она укинула дозволу за адаптацију поткровља и зато је уведено обезбеђење – рекла је Бранка Прпа.

Указала је и на Ћурувијине контакте с генералном Момчилом Перишићем, који је тада био начелник Генералштаба Војске Југославије и, како је рекла, опозиција Милошевићу.

– Једном је Перишић, у кабинету у Генералштабу, питао Славка: „Да ли би ’Телеграф’ подржао нас ако бисмо извели државни удар”, а он је одговорио: „Наравно, изволите”. Међутим, све је то била представа – испричала је Бранка Прпа.

На питање адвоката одбране да ли искључује војску када каже да је Ћурувију убила држава, Прпа је рекла да не искључује, јер су у ванредном стању војне и цивилне власти радиле заједно.

Током унакрсног испитивања, браниоци оптужених сугерисали су да „није постојао разлог да Ћурувија буде ликвидиран, јер на дан атентата није више издавао ниједне новине, био је у томе онемогућен”.

– То је био систематски терор од институција државе и политичких елита на власти, које су онемогућиле излажење новина, да би на крају дошло и до убиства, за које не знамо ко је конкретан извршилац. Експлицитна претња и позив на линч Славка Ћурувије био је текст у „Експресу” под насловом „Ћурувија дочекао бомбе НАТО пакта” седам дана пре убиства и читање тог текста на Дневнику РТС-а. У том тексту све пише. Упућујем вас на факта, као историчар – рекла је Бранка Прпа.

Адвокати су инсистирали на томе да је реч „о њеном закључивању на основу факата”.

Суђење се наставља 5. и 6. октобра, сведочењем бивших начелника и агената ДБ-а.

За убиство Ћурувије оптужени су тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор Друге управе Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак, који је у бекству и за њим је расписана потерница.

Шеф РДБ Београда смењен пет дана пре злочина

У Специјалном суду је дуго саслушаван сведок Момир Радосављевић, који је био начелник београдског Центра РДБ пре оптуженог Милана Радоњића.

– Када сам постављен, 1999. године, затекао сам предмет Ћурувије, који је био на мерама због контаката с лицима из иностранства. Добијао сам о томе само писане извештаје. Смењен сам 6. априла 1999. године. Тада ми је речено да су околности историјске и да на моје место треба да дође динамичнији млађи човек – рекао је Радосављевић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси