Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Билд” у знак протеста уклонио све фотографије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2015.

Аутор: Н. Р. Извор: Политика

„Билд” у знак протеста уклонио све фотографије

Фотографија мртвог трогодишњег сиријског дечака Ајлана Курдија којег је Средоземље избацило на обалу Турске ужаснула је свет, али и подстакла расправу да ли су уредници најутицајнијих штампаних медија широм света, међу којима је у Србији једина била „Политика”, погрешили што су ову потресну фотографију уопште објавили. На удару критика у Немачкој нашао се најтиражнији дневни лист „Билд”, чије је уредништво свим критичарима прекјуче приредило својеврстан одговор.

 

Овај таблоид, који се дневно продаје у неколико милиона примерака, уклонио је све фотографије из свог штампаног и онлајн издања (сем оних које су део реклама) у покушају да докаже да фотографије малог Ајлана доприносе дебати о томе да ли би требало да буде промењен однос Европе према избеглицама, које, бежећи од ратова, покушавају да се докопају њеног тла. Уредништво „Билда” је саопштило да је фотографија дечака који је страдао са петогодишњим братом и мајком „изазвала запрепашћење и сажаљење” и „продрмала из сна милион људи”, упоредивши ту фотографију са чувеном фотографијом вијетнамске девојчице која бежи од напада напалм-бомбом, снимљеном током рата у Вијетнаму.

„Свет мора да види истину како би се променио”, саопштили су уредници „Билда”, који су прошле недеље целу своју последњу страну посветили узнемирујућим фотографијама дечака који је лежао лицем ка земљи на плажи у Бодруму, при чему су фотографије објављене на црној подлози, уз молбу да се у Европи уради нешто поводом овог питања. „Европа, овај богати континент, биће крив ако наставимо да дозвољавамо да се деца даве у близини наше обале. Имамо сувише бродова, сувише хеликоптера, сувише извиђачких планова да бисмо наставили да само посматрамо ову несрећу.”

„Билд”, који је минулих месеци у Немачкој био препознатљив по бескрупулозној антигрчкој кампањи, у којој је заговарао избацивање Грчке из еврозоне, сада је кренуо у кампању „Ми помажемо”, у којој је позвао ТВ звезде, бизнисмене, познате спортисте, уметнике и остале јавне личности да се покрену у борби против мржње према избеглицама.

У склопу те кампање, овај лист је, уз још један дневни лист, објавио посебан додатак на арапском језику, у којем је пожелео добродошлицу избеглицама и пружио им савет где и коме да се обрате за поједине услуге. На мапи Берлина, која има називе улица на арапском, означени су центри за прихват избеглица, медицинске клинике, игралишта за децу, школе страних језика које нуде бесплатне курсеве и друга места која би могла да затребају избеглицама.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси