Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелена Ћурувија: Славко био у сукобу само са Миром Марковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 09. 2015.

Извор: Н1

Јелена Ћурувија: Славко био у сукобу само са Миром Марковић

Кћерка убијеног новинара Јелена Ћурувија изјавила је данас у Специјалном суду да је њен отац Славко неколико месеци пре убиства био прислушкиван и прогоњен преко медија, као и да је био у сукобу са Миром Марковић, супругом тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића.

 

"Притисак се осетио од октобра 1998. године, односно од увођена новог Закона о информисању, када су кренули да му гасе новине", рекла је Ћурувијина кћерка на суђењу четворици припадника оптуженим за то убиство.

"Осећало се још тада да неко жели да уништи и њега и његове новине. Последњих месеци је држао трибине по Србији 'Није спрски ћутати' и ја сам ишла са њим. И тамо се осећала нелагодност јер смо знали да присуствују и људи из ДБ-а", навела је Јелена Ћурувија.

Према њеним речима, Славко Ћурувија је знао је да га прислушкују, али то није схватао озбиљно све док, како је навела, није у ТВ Дневнику прочитан текст из "Политике експрес".

"Тада смо се сви уплашили за његов живот, али он није хтео да оде", рекла је Јелена Ћурувија, али није могла да определи ко му је тачно упућивао претње.

Једини сукоб имао је са Миром Марковић, а других сукоба "у том рангу не", рекла је Ћурувијина кћерка одговарајући на питање тужиоца.

Она је испричала да је њен отац, као власник новина, сматрао да треба да познаје све битне људе у земљи, па и Милошевића и Миру Марковић.

"С времена на време би се са њом видео. Рекао јој је да то што раде није добро за земљу... Чак јој је рекао 'висиће на Теразијама', због чега је Мира Марковић чак бризнула у плач и после је била врло непријатна", испричала је Јелена Ћурувија.

На дан убиства, како је навела, срела је оца код Атељеа 212.

"Он је ишао на ручак, а касније сам добила информацију да је убијен. Два полицјаца су после дошла код нас кући", навела је она.

Јелена Ћурувија је саслушана и у својству оштећене и у својству сведока.

За убиство оптужени припадници ДБ-а

За убиство Ћурувије оптужени су тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор II управе Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак, који је у бекству и за њим је расписана потерница.

Радоњић и Ромић су у притвору. Они су раније данас ослобођени оптужби за помагање у покушају убиства лидера СПО Вука Драшковића због недостатка доказа.

Марковић служи казну од 40 година затвора у пожаревачкој Забели, а Кураку се суди у одсуству.

По оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио Бранку Прпу у главу.

Налог за то су, како тврди тужилаштво, добили од претпостављених Радоњића, односно Марковића.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, током НАТО бомбардовања СР Југославије, у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Кључни сведок у овом процесу, који ће сведочити пред судом на једном од наредних суђења, је некадашњи комадант Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорад Улемек Легија, након чијег сведочења је покренута званична истрага против оптужених.

Улемек такође служи јединствену казну од 40 година затвора у пожаревачкој Забели због убиства премијера Зорана Ђинђића, Ивана Стамболића, злочина на Ибарској магистрали и злочина "земунског клана".

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

09.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:15

pa dosta vise

Svi su bili u sukobu sa Mirom Markovic, pa sta? Dokle vise ove uzegle i bajate afere? Toliki ljudi izginuse, a vi ko maksim po diviziji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси