Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реаговање на Саопштење БИРОДИ-ја и ЛАФ-а Ниш: Недопустив притисак на медије!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 09. 2015.

Извор: tvzonaplus.rs

Реаговање на Саопштење БИРОДИ-ја и ЛАФ-а Ниш: Недопустив притисак на медије!

Тврдња Бироа за друштвена истраживања и Локалног антикорупцијског форума из Ниша да је Телевизија Зона плус одбила учешће у мониторингу за медије који су добили буџетска средства на конкурсу Града Ниша, није тачна. ТВ Зона плус је БИРОДИ-ју и ЛАФ-у упутила писмо, у коме смо указали на методолошке недостатке у замишљеном мониторингу, са молбом да их размотре и измене, како би мониторинг добио кредибилитет какав засужује. Наше сугестије које иду у прилог подизању квалитета предложеног мониторинга очигледно нису ни разматране, већ смо одмах добили „етикету“ медија који не жели да положи рачуне грађанима, што одбацујемо са индигнацијом.

Писмо БИРОДИ-ју и ЛАФ-у преносимо у целости:

Поштовани,

Добили смо од вас позив да се укључимо у мониторинг рада медија који су добили средства за производњу медијских садржаја од јавног интереса, на медијском конкурсу града Ниша.

И овога пута поздрављамо вашу иницијативу, јер сматрамо да се новац пореских обвезника на било ком нивоу, мора трошити транспарентно.

Међутим, обавеза нам је да укажемо на извесне мањкавости које ваш приступ овој важној теми има.

Као прво, већ смо вам, на састанку са господином Зораном Гавриловићем из БИРОДИ-ја, одржаном 17.08.2015. указали на проблеме које овакав метод самоевалуације медија, доноси запосленима у локалним медијима.

Табеле су преобимне и презахтевне, поготово ако се узме у обзир да новинари на локалним медијима раде пуно прилога дневно и да аутори емисија такође раде и добар део посла у информативним редакцијама или уредничке смене, што им оставља мало или нимало времена за попуњавање овако захтевних табела самоевалуације.

На то смо указали представнику БИРОДИ-ја, али наше сугестије нису прихваћене.

Такође, у примеру мониторинга у којем сте анализирали извештавање три нишке телевизије о трибини БИРОДИ и ЛАФ-а, предност сте дали дужини прилога, а не квалитету, поистовећујући новински текст и ТВ прилог, што је недопустиво, јер је тежиште новинског текста на броју тема, а ТВ прилога на суштини једне теме.

У вашем извештају се наводи да је ТВ Зона плус урадила емисију са представником БИРОДИ-ја, али да у емисији није обезбеђена друга страна.

Нигде се не помиње да је уредница емисије звала другу страну (представнике града Ниша) и да је у емисији, јавно рекла да нису хтели да се одазову њеном позиву.

Из оваквог мониторинга може се схватити да је ТВ Зона плус урадила необјективну емисију и да њоме није остварен јавни интерес, што је, сложићете се, неприхватљиво.

Аутори мониторинга можда не знају, или превиђају чињеницу да је и телевизијска форма „један на један“ прихваћена у развијеним медијским системима и да је врло објективна, јер је у том случају водитељ та „друга страна“.

Ваша тврдња да се у предстојећем мониторингу не можете и нећете бавити медијским стандардима, веома нас забрињава, јер је немогуће остваривати јавни интерес у медијима уколико се за почетак не остваре професионални стандарди, који омогућавају да гледаоци добију одговарајућу информацију на прави начин.

Ми смо од представнице ЛАФ-а у Нишу тражили прецизну методологију анализе медијских садржаја, али смо уместо тога добили методологију вашег истраживања, док су принципи по којима ће се оцењивати да ли је неки медиј и колико остварио јавни интерес и даље непознати.

Тражили смо и имена и референце независних медијских стручњака који ће радити анализу достављених образаца самоевалуације, али их нисмо добили.

Све ово, по мишљењу нашег уредништва, нарушава кредибилност замишљеног мониторинга, јер делује као једначина са много непознаница.

Како немамо пун увид у методологију мониторинга, а на основу постојећих малобројних информација које имамо, већ јасно препознајемо недостатке у методологији, још једном вас позивамо да урадите одговарајуће корекције и размотрите наше конструктивне предлоге за унапређење.

На овај начин, омогућићете и јавности да добије веродостојну информацију о степену испуњења јавног интереса у медијским прилозима, а и саме ТВ станице које учествују могу добити кредибилну и тачну информацију о квалитету свог рада.

Молим Вас да наше препоруке схватите као добронамерне и конструктивне, јер су запослени у ТВ Зона плус увек радо учествовали у свим пројектима цивилног сектора и активностима у корист јавног интереса.

Запослени у Телевизији Зона плус дају и даће све од себе да путем пројекта „Питајте грађане“ остваре јавни интерес.

Потпуно смо свесни своје законске, али и моралне обавезе да грађанима Ниша положимо рачун за утрошени новац.

То ћемо и учинити достављањем детаљног наративног и финансијског извештаја, уз приложене доказе објављеног медијског садржаја овог пројекта.

Извештаји ће бити јавно доступни, као што је сада доступна и комплетна конкурсна документација.

Сваки други покушај да нас неко, прозивкама и непримерним калификацијама, присили да учествујемо у мониторингу сумњивог кредибилитета, представља недопустив притисак на медије и као такав је против остваривања јавног интереса на локалном нивоу.

 

Уређивачки колегијум ТВ Зона плус

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

08.09.

2015.

nislija [нерегистровани] у 00:04

unjak@hotmail.com

Lekcije o monitoringu drzi televizija sina ministra odbrane u kojoj rade poslusnici bivse i sadasnje vlasti_
o tempora o mores

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси