Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коридор патње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 09. 2015.

Аутор: Гордана Суша Извор: Блиц

Коридор патње

Слика потопљеног трогодишњег дечака, избеглице, којег је избацило море на копно, ганула је планету.

Медији су изазвали још једну брзу, јаку емоцију и стид многих, нормалних, људских људи, покренули их из ништавила и незаинтересованости да пруже помоћ избеглицама из Африке у храни, лековима, одећи и смештају...

За део безосећајне гомиле, која се све гласније препознаје по десничарским, расистичким, фашистичким и ксенофобичним изјавама, трагедија стотине хиљада миграната, па и ова последња потресна слика мртвог невиног детета, само је једно од виртуелних питања која коментаришу из удобних фотеља својих домова или канцеларија као ликове неког ријалити програма, утакмице или пад вредности долара на светској берзи.

Таквих нељуди ће увек и свагде бити, али ако би њихов начин размишљања преовладао, онда се човечанству не пише добро! Коридор патње и смрти, парадоксално, појачава се у срцу Европе, Мађарској!

Бездушно је и нечовечно поступање Орбанове власти према мигрантима, која гази све европске стандарде о људским правима, док хибернирана европска бирократија уопште не реагује на то и тек се спрема, на иницијативу Ангеле Меркел, за некакав договор и стратегију збрињавања несрећника. Колико ће их у међувремену поумирати то је само питање малих или великих бројева у рачунару, буџету, банци...

Ти људи су за њих обичан број. Ништа више од тога. Медији могу да буду савест друштва и катализатор који покреће и убрзава решење овог хуманитарног проблема. Али не могу без институција. Где се део чувени Европски парламент? Шта он чека? Европске парламентарце директно бирају грађани у својим државама и само су њима одговорни...

Прозовите их у својим земљама, питајте их шта раде, затражите њихову смену, више пута је поновио колега на, иначе, врло успешном и корисном међународном скупу медијских људи који је организовао „Неwсwеек“ у Београду. На сву срећу новинари из Србије нису имали разлога за то јер се Србија досад није обрукала у поступању према мигрантима, а поједине мешетаре и вашке људског рода који су покушали да профитирају на љуској несрећи медији су откривали и тако спречавали у гнусној работи. То, ипак, не искључује питање и нашим посланицима у Европском парламенту, има их шест, имате ли некакав план, који је то план, има ли шансе да се оствари, са ким лобирате за то.

Постоје ли неке друге парламентарне иницијативе, које су и зашто јавност у Србији не упознате са њима, ко и шта кочи рад институције у којој сте, зашто не организујете конференције за штампу и редовно извештавате јавност о свом раду?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси