Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За слободу медија неопходна безбедност новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2015.

Извор: Танјуг

За слободу медија неопходна безбедност новинара

Повереник за заштиту информација од јавног значаја и података о личности Родољуб Шабић и Заштитник грађана Саша Јанковић сагласили су се данас да је за слободу информисања неопходно да држава обезбеди да новинари буду безбедни.

 

“Слобода медија је услов за остваривање свих других права и слобода”, подвукао је Јанковић на "Њузвик" конференцији о слободи медија током панела “Независна тела и слобода штампе”.

Држава има обавезу не само да не цензурише већ и да активно ствара услове за слободу медија, додао је Јанковић и оценио да у последње време држава ипак није стварала услове да се медији развијају у демократском друштву.

Шабић је поручио да је евидетно да постоји аутонцензура међу новинарима у Србији, а говорећи о нападима на њих, повереник је рекао да држава на то мора на прави начин да реагује.

"Напад на сваког човека грозна је ствар, а напад на новинара, баш због природе посла, још је гори", рекао је Шабић.

С друге стране, иако су обојица рекли да је кодекс новинара Србије добро урађен, многи га свакодневно крше, а Јанковић додаје да када се прекшиоци не санкционишу то доводи до ерозије.

“Медији функционишу на тржишту. Ако се једни држе кодекса, а појаве се други који га крше како би повећали тираж, а не буду санкционисани, ерозија почиње”, поручио је омбудсман.

Шабић је додао да новинари кодекс "брутално газе“ и то толико да је то, како је рекао, застрашујуће.

Он је навео је пример једног дневног листа који је објавио фотографију силоване девојчице, којој је „замаглио“ очи, али је објавио имена чланова породице, навео њихове изјаве и објавио фотографије куће у којој девојчица живи.

Кодекс је, како је истакао, био прекршен и у случају извештавања о здравственом стању Јованке Броз.

Јанковић се на панелу осврнуо и на приватизацију медија и рекао да она није сама по себи довољна, јер је прво неопходно "регулисати медијско поступање“.

"Најгори примери наших медија су управо приватни медији“, сматра Јанковић.

Директор програма Ал џазире Горан Милић, на питање Танјуга о ситуацији медија у региону, казао је да је она слична и у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини, да се само од њих разликују новинари у Македонији, који, како је рекао, "највише кукају“.

“Очито је да је то и због финансијске кризе. Међутим, ситуација је таква каква је и због тога што сада има много више новинара него пре рата, па је и пара мање”, рекао је Милић и навео пример да кад је у Београду било 50 кафића сви су добро радили, а да је то промењено када се њихов број повећао на 2000, те да је тако и са медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси