Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Храфнсон: Забрињавајући трендови
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2015.

Извор: danas.rs

Храфнсон: Забрињавајући трендови

Кристин Храфнсон, портпарол Викиликса и Џулијана Асанжа, изјавио је данас у Београду да се појачавају притисци на новинаре и узбуњиваче широм света и да је то забрињавајући процес, али је истакао да ће Викиликс наставити да сарађује са мејнстрим медијима и да им обезбеђује податке за текстове.

 

На међународној конференцији у Београду на тему "Слобода медија" у организацији недељника Њузвик, Храфнсон је рекао да је преломна година у раду Викиликса била 2010. када су објављени поверљиви подаци америчке владе о ратовима у Ираку и Авганистану, захваљујући чему је промењен поглед на те ратове и оно што се дешавало у тим земљама.

Храфнсон је оценио да проблем слободе медија постоји и у Великој Британији, а као пример је навео повлачење текстова из Гардијана и Фајненшел тајмса.

Гардијан, навео је, није могао да објави причу о једној компанији која је на незаконит начин складиштила токсични отпад у Обали Слоноваче, а Фајненшел тајмс је у једном другом случају повлачио већ објављен текст са свог сајта.

Зато је Викиликс важан.

Ми не повлачимо документа која смо објавили, оценио је Храфнсон и истакао да Викиликс сарађује са великим бројем медијских кућа и новинара у свету.

Упитан о положају оснивача Викиликса Џулијана Асанжа који се налази у азилу у Амбасади Еквадора у Лондону, Храфнсон је рекао да Асанж жели да га испита шведско тужилажтво како би оптужбе против њега за силовање биле одбачене.

Храфнсон је додао и да није јасно због чега шведски тужилац одбија да дође у Лондон и испита Асанжа када је то већ радио у низу других случајева.

Портпарол Викиликса је истакао и да се залаже за поштовање приватности појединаца, али да сматра да у раду влада и њихових институција мора да постоји већа транспарентност.

Новинар Политике Бошко Јакшић је рекао да је за многе политичаре у свету Асанж издајник због објављивања поверљивих докумената, док га анархисти и многи други сматрају херојем.

Јакшић је упитао и Храфнсона да ли је Асанж погрешио што није попут Едварда Сноудена тражио азил у Русији, на шта је портпарол Викиликса одговорио да је Сноуден силом прилика завршио у Русији и да то није био његов први избор за азил.

Главни и одговорни уредник Њузвика Србија Милорад Ивановић је рекао да је тај недељник одлучио да своју конференцију о слободи медија организује на међународном нивоу, јер су проблеми свуда слични.

Живимо у глобалном свету, оценио је Ивановић и додао да ће на данашњој комференцији о медијским слободама говорити новинари из Србије, региона и света.

Ивановић је истакао да су слобода медија и расправа о том питању потребни и Србији и свету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси