Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Узбуна због ТВ портала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2015.

Аутор: Слободан Пашић Извор: Вечерње новости

Узбуна због ТВ портала

Први европски интернет ХД ТВ портал на нашим просторима, зрењанинска ЕуроБанат интернет телевизија (ЕБИ ТВ), која од маја 2013. емитује онлајн дигитални програм, више од пола године нема сопствену продукцију и на екрану се "врте" старе емисије.

 

Штавише, према закључку комисије ЕУ, ако би ово медијско новорођенче било угашено, граду прети могућност да мора да врати 345.480 евра добијених за пројекат! А колико јуче, баш овај пројекат прогласили су званичници ЕУ за један од 10 најбољих при мера прекограничне праксе у Србији.

Све подсећа на народну "неста пара, неста пријатеља". ЕБИ ТВ реализована је у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Румуније и Србије, уз помоћ партнера из Темишвара. Основана је као регионална вишејезична телевизијска станица за емитовање програма преко интернета, усмерена на дешавања у румунском и српском Банату.

Кроз обуку је прошло 50 људи, од којих је 25 одабрано да раде на будућој ТВ. Контролори ИПА фонда утврдили су прошле јесени да су еври наменски потрошени и да је ЕБИ ТВ спремна самостално да ради у трогодишњем периоду обавезне одрживости пројекта.

Опрема вредна 92.000 евра је формално још у власништву ИПА фонда. Међутим, прво сеиспре чила наша нова медијска регулатива, која је забранила да локалне самоуправе буду оснивачи медија.

У локалној самоуправи схватили су да се "дете родило и да га ваља љуљати", али буквално до последњег дана (25. фебруара 2015), када су истицале обавезе према ИПА фонду, нису ништа предузели да регулишу статус ЕБИ ТВ. Онда је ускочио адвокат Кристијан Кереши.

По препоруци стручњака из ЕУ, истиче за "Новости", радећи "pro bono", он је успео да региструје удружење грађана под истим називом, које је постало управљач те левизије.

Удружење су основале три градске институци је културе, али нови модел управљања није заживео. Није тајна да су одмах локалне политичке елите покушале да се домогну телевизије.

За председника УО удружења ЕБИ ТВ изабран је Бранко Видрић (СНС), али није желео да говори о активностима управљача. Видрић није одговорио на питања која смо му поставили мејлом, иако је обећао телефонски. Страначки састављен УО, међутим, изгубио је елан за рад... Чланица Градског већа за културу и информисање Дубравка Бенгин Булован, такође, није желела на ову тему да говори за "Новости".

Ни председавајући оснивачке скупштине удружења и потписник статута ЕБИ ТВ, Милан Бјелогрлић, није био расположен да одговори на наша питања. Лидија Крчмаров, запослена у кабинету градоначелника, још је главна и одговорна уредница.

Каже град Зрењанин на годишњем нивоу издваја средства за пројекте удружења грађана, на које може да конкурише и ЕБИ ТВ.

На осмом спрату "Водоторња", у центру Зрењанина, од фебруара чами најмодернија ТВ опрема. Нико не долази у редакцију и студио ЕБИ ТВ. Млади новинари, сниматељи, тонци чекају да их неко позове да раде посао за који су се обучили о трошку ЕУ. Продуцент Владимир Шпер тренутно је једини који брине о најмлађој зрењанинској медијској кући. и свакодневно омогућава да се репризира програм снимљен док је било евра из Европе...

Јагма док је било пара

Док је било пара, сви су се отимали да се нађу на ЕБИ ТВ. Наравно, странке су гурале своје кадрове, политичари настојали да запосле децу, свастике, пријатеље... Чак су и два помоћника градоначелника покушала да постану директори, мада нису имали никаквог искуства у медијима. Зато нису ни прошли код ИПА фонда. Зелено светло добио је пензионисани новинар РТС Никола Божовић (СПС), али је он отишао из непознатог разлога.

Како преживети

Стижу нам похвале од ОЕБСа, али и понуде од других медијских асоцијација и телевизијских кућа из Румуније, које су спремне да наставе финансирање. Ако бисмо сада кренули са апликацијама, могли бисмо наредног лета или јесени да рачунамо на претприступне фондове ЕУ. Али, како преживети до тада, пита Шпер.

Посећеност

ИПА фонд је још власник опреме. Без информативног програма, портал ЕБИ ТВ месечно има 15.000 прегледа, а 70 одсто је изван Србије, иако емитује бајат програм.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси