Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт производи легитимне мете за нападе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 09. 2015.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Иван Нинић, претучени борац против корупције у Србији, говори за Данас

Власт производи легитимне мете за нападе

Ја нисам изолован случај. Ја сам само дошао на дневни ред, сутра ће то бити неко други. Извесно је да се овакве ствари не би догађале да у држави и друштву није створена клима да се то може, а да ће онај који то учини остати некажњен - каже за Данас Иван Нинић, експерт у борби против корупције, кога су крајем прошле седмице претукли непознати нападачи.

 

Како наводи, држава банализује озбиљне инциденте, а последице су резервисане за људе који пишу поруке на Фејсбуку.

- У Србији заиста не постоји ни информативни ни институционални темељ који би обезбедио стабилно тло под ногама свакоме ко и помисли да укаже на корупцију. С обзиром на то да улазимо у предизборну грозницу, у наредних шест месеци биће све допуштено, и свакоме ко указује на неправилности, па и сваком учеснику у политичком и јавном животу, глава ће бити у торби. То је логична последица атмосфере која је настала и шири се управо из државних институција. Извршна власт, у координацији са медијско-привредном елитом, овде системски производи легитимне "мете" за нападе разних врста - указује Нинић.

Наш саговорник оцењује да од 2012. у Србији постоји и системско ширење илузије да се држава бори против корупције. Он каже да је Србија школски пример шта интензивна пропаганда може да уради, а да реалних резултата не само да нема, већ је на делу даље урушавање државе и друштва.

- Поклонили смо институције људима који нису достојни да их воде. А друштво и грађани, у трци за елементарном егзистенцијом, као да су се предали без борбе. Као да уопште нисмо свесни докле досежу последице актуелног разарања институција. Упркос другачијој пропаганди, ми смо на путу да постанемо потпуно "разваљено" друштво у којем је све допуштено и нема правила, а да при томе оно не само да нема перспективу, већ ни идеју да може да се консолидује - оцењује Нинић.

Он додаје да су први ефекти актуелног Закона о заштити узбуњивача, за који сматра да је изузетно лош, веома лоши.

- Али, још већи проблем је руинирано правосуђе, чије је реформисање приоритет свих приоритета. Са актуелним правосуђем грађани Србије немају ни трачак наде да имају било какву заштиту - закључује Нинић.

Нинић, један од првих и најмлађих узбуњивача у Србији, који је указивао на корупцију још као средњошколац, сарадник је Савета за борбу против корупције. Био је консултант Мисије ОЕБС у Србији за проблем корупције, али и новинар антикорупцијског сајта Пиштаљка.

Лично је поднео више од 50 кривичних пријава и 300 представки државним органима због сумње у незаконитости у реализацији јавних набавки, јавних финансија и финансирања политичких странака, као и у сукоба интереса. Био је саветник бившег министра привреде Саше Радуловића. Дневни лист Информер је пре неколико месеци, пишући да је његов наводни задатак да кроз Годишњи извештај Савета за борбу против корупције о медијима, на којем је радио, докаже цензуру у Србији, а све "по налогу шефа Мисије ЕУ Мајкла Давенпорта", посебно истицао да је некада био и генерални секретар СРС.

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

02.09.

2015.

Слоба [нерегистровани] у 21:32

АНОНИМУС КРАТКОГ ДОМЕТА

Тешко је схватити како се толико велики его "смести" у овом младом човеку. Ја мислим, ја кажем, ја закључујем, ја знам, на мене је дошао ред, поклонили смо институције недостојним људима.... Не сумњам да он зна, али сумњам да је геније, једино ако није по томе што очас посла прескочи са узбуњивача у министарсто (да ли је и Саша Радуловић био недостојан?), па основа НВО, па постаде консултант ОЕБС.... И још много тога, са тако мало година. Знам,да "на младима свет остаје", али и да је ово класичан начин прављења политичке каријере, преписан из уџбеника, који у Србију донеше заједно са запаљеном бакљом у Народну скупштину петооктобарски пучисти, наши дојучерашњи усрећитељи. То знам, али не знам, због чега УНС даје оволики простор, опростићете, али ипак анонимусу кратког домета!

Одговори
сре

02.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:09

eksperti

Kakvi su ovo eksperti u borbi protiv korupcije? Sve sami eksperti! Sto nije istrazivao korupciju do 2012? Zanimljivo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси