Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Иван Нинић о нападу: „Особно нисам оптимистичан да ће налогодавци бити приведени правди јер би то значило да власт мора хапсити своје људе”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2015.

Аутор: М. Матић, А. Гавранић Извор: Fairpress

Иван Нинић о нападу: „Особно нисам оптимистичан да ће налогодавци бити приведени правди јер би то значило да власт мора хапсити своје људе”

У четвртак, 27. коловоза о.г. нападнут је Иван Нинић, истраживачки новинар и извршни директор НВО Центра за владавину права у Београду те члан Удружења новинара Србије.

 

Удружење (УНС) је осудило напад у приопћењу у којем наводи како је шокирано нападом на истраживачког новинара и члана УНС-а Ивана Нинића и тражи од надлежних да хитно пронађу и казне нападаче. УНС истиче да је напад на двадесетседмогодишњег Ивана Нинића пријетња српском истраживачком новинарству.

 На случај напада реагирао је и Савјет за борбу против корупције, гдје је новинар Иван Нинић вањски сурадник. У њиховом приопћењу, објављеном 28. коловоза о.г. истичу како Савјет за борбу против корупције најенергичније протестира јер је њихов вањски сурадник на пројекту о власничкој структури и контроли медија у Србији претучен и то испред своје куће. Савјет за борбу против корупције сматра да једино дијалог, а не насиље може довести до напретка у друштву.

Једна од чланица Савјета за борбу против корупције, Мирослава Миленовић, за Fairpress је коментирала напад на новинара Ивана Нинића:

“Моје мишљење је да напад на колегу није директно повезан с његовим радом у Савјету за борбу против корупције. Нинић дуго година ради на разним пословима који су повезани с корупцијом. Овај напад је јасан сигнал свим истраживачким новинарима како не требају ићи до краја у истраживању јер то властима не одговара. Насиљем се не постиже ништа. Власт би требала наћи починитеље и дати јасан сигнал да је насиље непожељно у демократском друштву. Новинарска удружења би требала свакако реагирати. Када би се напади санкционирали, тиме би се и борба против корупције приказала као нешто што постоји и што је вриједно, а не само текст на папиру.”

На свом тwиттер профилу Иван Нинић је објавио како је 27. коловоза о.г. претучен од стране двојице млађих нападача на улазу у своју зграду у Карабурми.

За Fairpress Нинић се осврнуо на напад:

“У четвртак навечер 27. коловоза у 23:30 паркирао сам ауто испред зграде у београдском насељу „Карабурма“. Примијетио сам два млађа непозната лица како сједе на степеницама поред стазе којом сам требао проћи до улаза у стамбену зграду. Док сам им се приближавао гледали смо се међусобно у лице. И они су се помакнули благо у страну и пропустили су ме да прођем између њих. Након другог корака чуо сам сам шуштање жбуна, окренуо сам се и видио сам да рукама ваде двије мање шипке. Први ударац је услиједио у леђа, потом у главу и након тога док сам покушавао приближити улазу у зграду добио сам негдје око 15 удараца по леђима, раменима, врату и ногама. Сусједи су с терасе видјели догађај, јер сам намјерно викао не би ли нетко видио. Од ударца у главу уста су ми била пуна крви и крв ми је ишла низ лице, у том тренутку сам помислио да су ме ударили у око, али на срећу био је то ударац испод ока. Када сам стигао до врата зграде ту сам добио посљедњи ударац у леђа и обојица су почела бјежати у непознатом правцу. Испрао сам се од крви и позвао полицију, а након тога сам неколико наредних сати провео у Клиничком центру у Београду на снимањима главе и прсног коша.”

Нинић се осврнуо на истрагу која је у тијеку:

“Београдска полиција је експресно дошла по мом позиву и извршила увид и узела изјаве од свједока. Након што сам извршио прегледе у Клиничком центру Србије отишао сам у полицију и око 4:30 сати дао сам исказ полицији и описао нападаче. Сљедећи дан полиција је поново извршила нови увид и фотографирање терена испред моје зграде. Нападачи још увијек нису пронађени и истрага је у тијеку. Полицији сам у исказу рекао на којим новинарским истраживањима радим у протеклих мјесеци. Наговијестио сам што би од тих истраживања могао бити узрок напада. Очигледно је да сам дуже вријеме праћен и да се чекао погодан тренутак у касним вечерњим сатима да будем нападнут.”

За Fairpress Нинић је коментирао реакције колега новинара и новинарских удружења:

“Позитивно сам изненађен реакцијама колега новинара. Изузетно ми значи подршка у форми јавног приопћења коју сам добио од Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије. Мислим да је и овај случај показао да сватко од нас може бити мета новог напада и пребијања и да то неће у скорије вријеме престати. Подршку сам добио и од више невладиних организација. Сви они знају у којој мјери сам допринeо истраживачком новинарству и грађанском активизму у протеклих шест година. Вјерујем да ће управо професионална новинарска удружења и организације цивилног друштва инсистирати да се овај случај ријеши и да се открију наручитељи напада и сами извршитељи. Особно нисам оптимистичан да ће налогодавци бити приведени правди јер би то значило да власт мора хапсити своје људе.”

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси