Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Какви су планови власника ауто-центра за "Панчевац"?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2015.

Какви су планови власника ауто-центра за "Панчевац"?

Недељник "Панчевац" је од петка у рукама локалног панчевачког бизнисмена, Зорана Пешевског, власника ауто-центра "Зоки". И док он обећава да ће лист наставити да живи и то и на језицима националних мањина, четворо од 18 запослених је већ напустило лист кроз социјални програм. То што је извесно да ће овде главну реч водити газда ауто школе запосленима је улило неизвесност. "Сад не знам да ли је то у питању страх. Али неизвесност јесте присутна и чекамо да видимо шта ће се догађати", каже Јордан Филиповић, новинар Панчевца. Страсти смирује нови власник. Није могао пред камере Н1, јер је на путу, али је пословни потез прокоментарисао мејлом. Иако је стручњак за копнени саобраћај, тврди, неће "прегазити" медијски стуб Панчева.

 

"Основна идеја због које смо се определили за куповину листа је да "Панчевац" у будућем периоду буде лист не само житеља Панчева и околине, већ регионални лист који ће покривати цео Јужнобанатски округ. Самим тим, повећаће се и број запослених јер планирамо отварање нових дописништава у региону", навео је Зоран Прешевски.


А шта на то кажу грађани и грађанке? Заједничко им је то да купују Панчевац од кад знају за себе, али и да немају превише слуха за идеје локалног бизнисмена.

За запослене је ово већ други смак света. Први су преживели приватизацијом 2008. која није успела. Они су стали на ноге и овог пута од државе тражили само једно - да не буде лицитације како би сами откупили лист, по почетној цени од 55.000 евра.

"Нисмо имали никакву подршку, ни у ресорном министарству, ни у Агенцији за приватизацију, код колега ту и тамо, али просто мислим да је та читава прича сада већ бајата. Дакле, критеријуме је требало постављати много раније и сада је ова прича завршена", наводи Синиша Трајковић, главни и одговорни уредник Панчевца

Док нови газда и формално не преузме функцију у Панчевцу је све по старом. Излази сваког петка, продаје се у скоро 12.000  примерака и финансира се искључиво од продаје и шалтера за огласе и читуље.

Оно што је за сада готово једино извесно јесте да се Панчевац сели на нову адресу. Зграда старе техничке школе, сада средње стручне школе "Визија", која је у власништву новог власника недељника са најдужом традицијом.

Јеремић: Не верујем да је у питању медијски бизнис

Петар Јеремић из Удружења новинара Србије, рекао је за Н1 да се од Управе за спречавање прања новца и Савета за борбу против корупције очекује да истраже токове новца који су коришћени у процесу приватизације медија. Он је истакао да је то неопходно како би јавност проценила одакле је новац дошао и како је употребљен.

"Појавиле су се и неке друге спекулације да су чак и неке градске власти новцем из буџетских резерви финансирале куповину неких медија и ми бисмо због тога желели да сви они који су учествовали у приватизацији медија све токове новца у последњих годину дана да њихови токови буду јавно презентовани и да јавност сама то закључи одакле је ишло и докле је дошло, не кажемо да је ту било криминала али је врло битна та транспарентност", каже он.

Не верујем да је у питању медијски бизнис, мислим да су у питању неки други мотиви, али то ће се знати веома брзо, за једно шест месеци, пола година, сматра он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси