Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НВО: Напад на Нинића треба да осуди премијер
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2015.

Извор: Цензоловка

НВО: Напад на Нинића треба да осуди премијер

Место и начин напада указују на то да је напад на Ивана Нинића, новинара и сарадника Савета за борбу против корупције, озбиљно припремљен и да су налогодавци и нападачи имали податке о Нинићу, саопштило је 14 невладиних организација.

 

Група од 14 невладиних организација послала нам је заједничко саопштење којим најоштрије осуђује напад на Ивана Нинића, антикорупцијског активисту и новинара, који се догодио 28. августа 2015. године у касним вечерњим сатима испред зграде у којој Нинић живи. У саопштењу се каже:

Место и начин напада указују на то да је напад озбиљно припремљен и да су налогодавци и нападачи имали податке о нападнутом који су им омогућили да своју намеру спроведу у дело.

Забрињавајућа је чињеница да ни премијер ни министар правде, као задужени у извршној власти за борбу против корупције, нису нашли за сходно да јавно осуде и/или позову Ивана Нинића који је узгред сарадник владиног Савета за борбу против корупције.

Подсећамо да је Иван Нинић, пред објављивање извештаја о медијима Савета за борбу против корупције, на насловној страни дневних новина Информер био оптужен да ради извештај о медијима које финансира Европска унија, што је ноторна неистина.

И тадашње одусутво реакције надлежних државних органа, укључујући и саму Владу, као и млак и омаловажавајући став о извештају Савета, очито су дали нападачима право да мисле да ј напад на Ивана Нинића исплатив и некажњив начин одмазде.

Сведоци смо да случај Ивана Нинића није изолован. Напротив, постоји правило да они који се усуде да пријаве корупцију или покрену судски или инспекцијски поступак бивају предмет медијске, правне и физичке одмазде.

Последњи случајеви су: случај синдикалних активиста у предшколским установама у Нишу и Шапцу који су предмет одмазде у виду претрње отказима и кривичним пријавама за клевету, затим градског тела за бробу против корупције — ЛАФ Ниш, чијим члановима се због инсистирања на враћању незаконито узетих  фукционерских додатака прети медијском одмаздом, и на крају случај ударања новинара Предлага Благојевића од стране полиције.

Зато тражимо да надлежни државни органи спроведу ефективну истрагу, а да се премијер и министар правде састану и да јавно осуде напад на Ивана Нинића, и тиме покажу да су за партнерство државе и грађана у борби против корупције, што је главни слоган промотивне кампање за новоусвојени Закона о узбуњивачима.

Изостанак реакције државних органа од бораца против корупције прави глинене голубове и додатно доводи у питање стварну жељу за борбом против корупције, која се не може унапредити доношењем никаквих закона и прављењем институција које у оваквом амбијенту постају мртворођенчад.

Ми, долепотписани, на месечном нивоу ћемо пратити процес откривања и санкционисања криваца за пребијање Ивана Нинића и о томе обавештавати домаћу јавност и релевантне међународне институције.

Асоцијација за развој општине, Бор
Биро за друштвена истраживања, Београд
Центар за људска права, Ниш
Центар за практичну политику, Београд
Центар за развој цивилног друштва, Београд
Центар за развој демократског друштва Еурополис, Нови Сад
Дијалог, Ваљево
Грађанске инциијативе, Београд
Комитет правника за људска права, Београд
Локални антикорупцијски форум Ниш
Локални антикорупцијски форум Уб
Међународни центар „Олоф Палме“, Стокхолм — Београд
Мултиетнички центар за развој регије Дунав 21-Бор
Удружење младих за друштвени активизам, Нови Сад

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси