Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  7 панела, више од 20 новинара: Newsweek организује прву међународну конференцију о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2015.

Извор: kurir.rs

7 панела, више од 20 новинара: Newsweek организује прву међународну конференцију о слободи медија

Магазин Newsweek и компанија Adria Media Group организују прву Међународну конферецију на тему “Слобода медија”, која ће се одржати 3. септембра у хотелу “Falkensteiner” на Новом Београду, од 10 до 18 часова.

 

Панели:

1. Колико је Викиликс променио свет?

2. Изазови истраживачког новинарства

3. Michael Montgomery: Моје лекције са Балкана - од злочина у Цушки до “жуте куће”

4. Границе медијских слобода

5. Телевизије у региону - поглед изнутра и поглед споља

6. Независна тела и слобода штампе

7. Регионални медији - од штампарије до интернета

На конференцији ће говорити више од 20 новинара и експерата из Европе, САД и земаља региона: Kristinn Hrafnsson (portparol Juliana Assangea i WikiLeaksa), Гордана Игрић (регионална директорка Балканске истраживачке мреже - БИРН), Игор Божић (извршни продуцент телевизије Н1 - Београд), Henrik Kaufholz (председавајући Европског центра за медијске слободе), Gavin Macfadyen (директор Центра за истраживачко новинарство из Велике Британије), Ламија Алечковић (директорка вести на Хрватској радио-телевизији - ХРТ), Hans-Ulrich Joerges (уредник свих немачких недељних издања Gruner+Jahr), Michael Montgomery (Амерички центар за истраживачко новинарство из Сан Франциска), Љубица Гојгић (Радио-телевизија Војводине - РТВ), Aidan White (директор Етичке новинарске мреже из Лондона и некадашњи генерални секретар Међународне федерације новинара), Вукашин Обрадовић (председник НУНС), Michael Martens (дописник за Балкан - Frankfurter algemeine Zeitung), Милица Пешић(извршна директорка Института за медијску различитост из Лондона), Juergen Roth (најпознатији немачки истраживачки новинар), Горан Милић (директор програма и вести Al Jazeera Balkans), Зоран Секулић (председник Асоцијације медија и главни и одговорни уредник агенције Фонет), Peter Einstein (донедавни директор ТВ Б92 и Прва ТВ), Hans-Martin Tillack (новинар немачког Стерна), Драго Пилсел (колумниста и уредник портала Autograf.hr из Загреба), Markus Beckedahl и Andre Meister (оснивачи блога за истраживачко новинарство Netzpolitik.org), Слободан Георгиев (Балканска истраживачка мрежа - БИРН), Родољуб Шабић (повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности), Саша Јанковић (Заштитник грађана), Јакша Шчекић (продуцент агенције Reuters), Алмир Шецкановић (заменик главног уредника Faktor.ba), Жељко Ивановић (извршни директор дневника Вијести - Подгорица), Александар Трифуновић (главни уредник портала Бука - Бањалука), Здравко Милиновић (извршни уредник у Вечерњем листу - Загреб).

Верујемо да без слободе изражавања нема слободног и демократског друштва.

 У последњим годинама веома су забрињавајући подаци о растућем броју напада на новинаре.

Насиље над њима представља најгрубље кршење слободе изражавања, као и основних стандарда сваког демократског друштва.

Зато је на државама и њиховим владама да учине све како би медијски персонал радио слободно и без страха од могућих политичких, економских и криминалних притисака, уцена и претњи.

Обавеза сваке одговорне власти је да подстиче критично извештавање и да гарантује поштовање основних људских права и слобода.

Посебан фокус конференције биће на истраживачком новинарству, о чему ће говорити неки од најпризнатијих новинара у свету.

Храбро и непристрасно извештавање једно је од кључних тачака у процесу стварања професионалног медијског простора.

Колики је његов значај за друштво показује и чињеница да оно, иако често захтева изузетну храброст и професионалне вештине, враћа поверење у слободно и фер извештавање.

У светлу изазова са којима се земље региона и Европе суочавају, на конференцији ће се дебатовати о кључним питањима која утичу на медијски сектор.

На крају конференције владама у региону биће представљене и конкретне препоруке водећих људи из европских и регионалних медијских организација са циљем побољшања медијске ситуације.

Радни језици конференције су енглески и српски. 

Молимо Вас да потврдите своје присуство на конференцији на e-mail адресу: redakcija@newsweek.rs  или на телефоне: 011/6357 201 и 064/866 00 86.

Регистрација је обавезна и бесплатна, а број места ограничен.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

26.08.

2015.

Neša... [нерегистровани] у 10:16

Eh...

O "slobodi" medija držaće nam lekcije eksponenti raznih naših "stranih prijatelja".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси