Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Б92 и ТВ Прва отпуштају више од 100 запослених
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2015.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Б92 и ТВ Прва отпуштају више од 100 запослених

ТВ Прва и Б92 спремили су отказе за више од 100 запослених, сазнаје Информер!

На телевизији Прва отпуштања су у току, док ће од 1. септембра „летети“ и радници са Б92! Према нашим информацијама, први за „одстрел“ су монтажери, камермани и техничари, као и новинари и уредници информативне рубрике на ове две телевизије.

Што више 'Великог брата'

Према подацима Агенције за привредне регистре (АПР), на Првој су у 2013. радила 232 радника, док је на Б92 тада било 269 запослених. Иако се претпоставља да сада далеко већи број људи ради на обе телевизије, тачан број није познат. Ипак, извесно је да ће више од петине запослених морати да потражи ново ухлебљење.

Извор Информера из менаџмента ТВ Б92 потврдио нам је информације о великој „чистки“ која се спрема на овим телевизијама. 

"Тачно је да ће бити доста отказа. То већ дуго сви овде знају, али још нико није званично обавештен. Поред техничког особља, планирано је и да се отпусти велики број новинара и уредника. Буквално сваки час очекујемо да се то реши", каже наш саговорник.

Иначе, план менаџмента ТВ Прва и Б92 је да информативни програм убудуће прави само неколико људи и да обе телевизије у програмску шему уврсте што више комерцијалног садржаја.

Већ је најављено да ће се ријалити „Велики брат“ приказивати и на Првој и на Б92, а познато је да ове две телевизије имају истог власника, грчког медијског тајкуна Теодора Кирјакуа. Грк је решио да споји две телевизије тако да Прва и Б92 имају једну информативну редакцију, а објединиће и друге службе.

Познаваоци медијских прилика кажу да бренд Б92 сваким даном све више пропада од када је у грчком власништву.

Медијски стручњак Игор Авжнер истиче да отпуштање људи из медија за Србију није добро, али за власнике ове телевизије сигурно јесте. 

"Они ће направити нови програм, који ће за њих бити много јефтинији. Видим да већ рекламирају „Великог брата“. То је комплетан идиотизам. Најбоље сада да на свим телевизијама гледамо само такав програм и ништа друго", наводи Авжнер.

По диктату власника

"Он каже да су отпуштања новинара, између осталог, показатељ економске кризе у друштву. Нема новца, велика је криза и свака компанија гледа да смањи своје трошкове",  додаје Авжнер.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић тврди да све чешћи откази у медијима у Србији не треба да чуде. 

"Све је то последица тржишне привреде и новог закона о раду, који штити послодавце, а не запослене. Тајкуне занима искључиво профит и, ако се он смањује, неко мора да 'лети'", додаје Савић.

Уредници средњошколци?!

Како сазнаје Информер, на ТВ Прва недавно је објављен конкурс за уреднике и новинаре. Посебно је занимљиво да је за место телевизијског уредника довољна завршена средња школа, а за новинаре се тражи факултетско образовање (?!).

Овај конкурс само је додатно унервозио новинаре на Првој и био сигнал да полако потраже нови посао.

Беба Драгић: Неће бити отпуштања на ТВ Б92

Директорка корпоративних комуникација ТВ Б92 Зденка Беба Драгић тврди да на овој телевизији неће бити отпуштања. 

"Ваша сазнања су нетачна. Било какве информације у вези са кадровском политиком Б92 нећемо износити у јавност",  наводи Драгићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси