Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Грађанин“ и екипа „Синопсиса“ приведени у СУП због спектакла Мераклија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 08. 2015.

Извор: gradjanin.rs

„Грађанин“ и екипа „Синопсиса“ приведени у СУП због спектакла Мераклија

Трочлана новинарска екипа која је била део каравана Мераклија, а који су у Нишу синоћ направили јединствен спектакл, приведена је на скоро тросатни информативни разговор у централу полиције у Улици Наде Томић.

 

Приведени су продуцент филма о ФК „Раднички“, власник агенције „Синопсис“ Миодраг Миљковић, одговорни уредник портала „Грађанин“ Марко Смиљковић и сниматељ Нишке телевизије Александар Димитријевић.

Они су из у Улице 7. јули са возилима полиције и Жандармнерије спроведени у СУП око 10 сати. Никакве примене силе није било, ни одузимања мобилних телефона или скупе фото-опреме (што је лако могло да се догоди), али је и инспекторима било мало чудно што су они приведени јер су и у полицији казали да нема никаквих елемената прекршајног или кривичног дела ове тројице медијских радника.

Осим што Смиљковић није имао личну карту код себе па није могао да је покаже органима реда, али то није имало везе са догађајем. Сва тројица су се сложила да је легитимисање потпуно исправно, али привођење ради узимања изјава, потпуно беспредметно јер су без разлога спречени да раде свој посао.

Мераклије, навијачи ФК“Раднички“ Ниш су направили спектакл у граду где су у каравану од око 40 возила пролазили градска насеља и позивали грађане на сутрашњу(данашњу) првенствену утакмицу са екипом „Вождовца“ из Београда у 20 сати на стадиону „Чаир“. Узвикивајући „сви на стадион“, мегафоном су позивали Нишлије да данас дају подршку вољеном клубу. Подршку грађана су добили и у центру града од случајних поролазника, али и од околних аутомобила који су трубили пролазећи поред каравана. Неколико петарди је пукло у Улици Душана Поповића(што су пријавили неки грађани), а очигледно да је полицији „засметала“ бакљада код „Калче“ на раскрсници Улица Николе Пашића и Обреновићеве, али и то што скуп није пријављен.

„Буба“ на челу кононе привукла пажњу Мераклија, грађана, али и полиције

-Ми смо добили дозволу да присуствујемо овом јединственом догађају где су Мераклије планирале да обиђу град и позову људе на утакмицу. Појавили смо се Фолсвагеном, популарном „бубом“ са покретним кровом која је, сложили су се сви, требала да буде на челу колоне, што због своје атрактивности, што због прилагодљивог возила за сниматеље. Колона навијача је била сјајна, поштовао се ред у саобраћају. Улаз навијача на врх источне трибине да поздраве играче је био увертира за догађај. Ми смо с „бубом“ кренули Зетском улицом, потом Душана Поповића, онда Трошарина и Булевар Немањића. „Буба“ јесте била на челу колоне, па су се зато полицајци који су нас пратили негде од булевара, од Сремске улице, обраћали нама као да смо организатори. Колона је прошла улицом Милојка Лешјанина, Књегиње Љубице да би из Душанове ушла у Николе Пашића. Пре тога смо стали да напунимо гориво на Обилићевом венцу и погубили смо колону. Нашли смо је у Николе Пашића где је била општа јурњава сниматеља да сликају запаљену бакљу испред Калче – слажу се ова тројица приведених особа. Колона се разбила негде после преласка бетонског моста јер су једни отишли поред Тврђаве у правцу тениских терена, а други у Улицу 7. јули.

Миодраг Миљковић, чија је „буба“ каже да није било репресије, али самим тим што ти без разлога неко не да да радиш свој посао је неки вид притиска.

Моја „Буба“ је очигледно привукла пажњу Мераклија, грађана, али и полиције. Они су људи били крајње коректни и приликом пријема, али узимања изјава. Чак су колеги дали и лек за притисак, али остаје тај горак укус привођења наочиглед грађана као да смо криминалци… – рекао је кратко Миљковић.

"Догађај је био сјајан. Памтим неке приче да су у Енглеској некада навијачи пешачили улицама и позивали навијаче…Мени ни сад није јасно што смо ми приведени ради давања изјава. Нормално да нeкоме нећу да се жалим због гушења новинарских слобода јер нисам синдикално организован да се сад жалим како ме неко „гуши“ у раду, а да би на крају испао новинарска жртва која узима лову. То ме нервира и то апсолутно не планирам. Могао сам да зовем Бату Дикића, командатна Жандармерије или Грекуловића да нас извлаче из свега тога, али што би то радио када нисам ниbчим угрозио ничију сигурност и безбедност. Нисам се жалио кад су ми претиле фармацеутске, дуванске и друге мафије, па нећу ни сад. Мада ми се мало подигао притисак, у ствари све је ово део посла. Али, неки ред мора да се зна. Полицајци су стварно били коректни – каже Смиљковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси