Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тко колико зарађује на ХРТ-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 08. 2015.

Извор: www.jutarnji.hr

Тко колико зарађује на ХРТ-у

Новинари-уредници имају бруто плаћу 8.669,82 куна, коментатори 17.120,75 , а извршни уредници 23.215,83 куна

Хрватска радиотелевизија објавила је податке о просјечно исплаћеној бруто плаћи свих запосленика ХРТ-а у првом кварталу 2015. године.

У том попису стоји да новинари-уредници имају 8.669,82 куна, а ТВ спикери - водитељи 9.904,46 куна бруто. За новинаре-уреднике испало би да је нето износ, након свих плаћених доприноса и приреза у Загребу, тек нешто мањи од 6.000 куна, док ТВ спикери - водитељи мјесечно зараде нешто мање од 7.000 куна.

Док лектори имају 9000, лектор - ментор има 14.747,12 куна бруто.

Коментатори мјесечно добивају 17.120,75 , извршни уредници 23.215,83, а новинар-ментор 26.695,77 куна бруто, док главни уредник добива 21.092,96 куна,

Руководитељ радне јединице у Продукцији, Програму, Технологији, Пословању или Подршци управљању имају 20.540,66 бруто мјесечну плаћу.

Плаћа главног равнатеља ХРТ-а износи 42.073,58 кн.

ХРТ је прва јавна установа у Републици Хрватској која се одлучила на овај потез чиме, пишу на својој интернетској страници, подиже стандарде транспарентности располагања јавним новцем у РХ.

Објављујући ове податке ХРТ је особито водио рачуна о поштовању свих позитивних правних прописа Републике Хрватске, посебице Закона о ХРТ-у, Закона о раду, Закона о заштити особних података и Закона о праву на приступ информацијама. Објава ових података поштује и мишљење повјеренице за информирање РХ.

ХРТ ће оваква извјешћа на својим интернетским страницама од данас објављивати квартално.

- Као главни равнатељ ХРТ-а никада нисам имао намјеру тајити плаће запосленика јер немамо што скривати. Радимо транспарентно и одговорно, а то показују резултати. Ми смо данас објавили све што смо могли и смјели, а да при томе нисмо прекршили законе Републике Хрватске. Објавили смо бруто плаће и нисмо откривали особне податке запосленика. Осим мојих, а ја сам их пристао открити. Сабор је тражио нешто друго, особне податке и нето износе плаћа. Тиме се, збуњујући јавност, вјешто манипулирало, рекао је за Хрватску радиотелевизију њен равнатељ Горан Радман.

Коментирао је и оптужбе да си је накнадно подигао плаћу, након што је о плаћама извијестили Сабор.

- Сабор је тражио податке за 2014. Њих смо и доставили. Точно је да смо с почетком 2015. на ХРТ-у донијели Одлуку којом смо укинули ограничење плаћа из 2009. године јер смо почели правомоћно губити судске спорове које су против ХРТ-а покренули запосленици који су од 2009. године имали то ограничење. Такођер, сада смо објавили податке о плаћама након укидања тога ограничења. Дакле, никаквих непознаница више нема па, надам се, ни простора за манипулације, закључио је Радман.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси