Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Највише притужби због нетачних информација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 08. 2015.

Аутор: Ј. Диковић Извор: Данас

Највише притужби због нетачних информација

Од почетка године, Савет за штампу примио је чак 59 жалби, а тренутно су у процедури две жалба Коалиције против дискриминације због текста објављеног у Вечерњим новостима и жалба Танјуга због текста који је објавио портал Pištaljka. rs. Према подацима које је Данас добио од Савета за штампу, највише жалби било је на Блиц и Информер (по седам), затим на Ало (пет), Курир и Вечерње новости (по четири). Гордана Новаковић из Савета за штампу напомиње за наш лист да је у питању број поднетих жалби, што не значи да су ови медији толико пута прекршили Кодекс новинара Србије.

На питање какве су најчешће садржине те жалбе, наша саговорница одговара да се највише жале, „а нажалост најчешће се и утврди прекршај Кодекса у првом поглављу истинитост извештавања“.

Обично је реч о нетачним или непровереним информацијама, неразликовању чињеница од претпоставки, нагађања и коментара, неконсултовање више извора - 16 жалби.

Због дискриминације је поднето 12 жалби, а 11 због кршења ауторских права. Знатно мање због кршења претпоставке невиности и непоштовања приватности, указује Новаковићева.

Према њеним речима, одлуку Савета имају обавезу да објаве медији коју су прихватили надлежност Савета за штампу.

Ваше новине, рецимо, нису међу њима.

Таквим медијима изричемо јавне опомене, али не можемо да их обавежемо да их објаве.

Кад је реч о медијима који имају обавезу да објаве одлуке, ове године се није десило да то не ураде наглашава наша саговорница.

Како наводи, из формалних разлога је одбачено осам жалби, које уопште нису ушле у процедуру.

У три случаја подносиоци жалбе нису били лично оштећени, у два су се жалбе односиле на електронске медије, за које Савет није надлежан, у два су текстови већ били уклоњени са портала у тренутку подношења жалби, док се у једном случају подносилац жалио на нешто што је већ решено медијацијом указује Новаковићева, додајући да када је реч о жалбама које су стигле пред Комисију, прекршај Кодекса утврђен је у 28 случајева.

Она закључује да су ове године договором решене само две жалбе Курир је објавио извињење због тога што су објавили фотографију погрешне особе, а Хет Нап, недељник на мађарском се извинио због непримереног, дискриминаторног текста о Ромима.

Жалба Коалиције против дискриминације

„Дневни лист Вечерње новости у рубрици Црна хроника у електронском издању од 11. јуна 2015. године, нагласио је националну припадност осумњичених за извршено кривично дело убиства, иако национална припадност осумњичених није у непосредној вези са врстом и природом извршеног кривичног дела.

Наиме, у објављеном тексту под насловом „Разрешен злочин после 14 година Шрафцигером убили старицу“ више пута је наглашена национална припадност извршиоца кривичног дела.

Наиме, у тексту се наводи „Полиција разрешила злочин у престоници. Ухапшена браћа Роми...“, „Ухапшена за убиство ове старице су браћа ромске националности...“, наводи се у жалби Коалиције против дискриминације против Вечерњих новости, која је поднета Савету за штампу у јуну ове године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси