Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Конкурс као лични новчаник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2015.

Аутор: Синиша Костић Извор: Новосадски Репортер

Конкурс као лични новчаник

Борба за паре из градског, покрајинског или државног буџета одавно је главно занимање неколико удружења грађана, невладиних организација, али и већине новинарских удружења. И с тим никад не би било проблема када би се новац додељивао искључиво њима. Истраживање које је спровео Новосадски репортер показује да се то и дешава у највећем броју случајева.

 

 

О парама одлучују увек исти људи и распоређују их мање-више истим организацијама из другосрбијанског мејнстрима.

И против тога се нико не буни.

Људи су се навикли да не побеђују најбољи пројекти него најбоље везе.

Али удружења која инкасирају највише буџетског новца ствари виде другачије.

Уколико се деси да на неком конкурсу не прођу ни с једним пројектом, они случај подижу до нивоа завере, покушавајући да оспоре цео конкурс, прећутно импутирајући тезу да им припада право да увек буду чланови свих комисија и да сами себи додељују паре без обзира на друге учеснике.

Заклетва у јавни интерес.

Коалиција новинарских и медијских удружења упутила је захтев градским властима у Новом Саду да одговоре на питање које су то новинарске и медијске асоцијације предложиле чланове комисије која је одлучивала о спровођењу поступка јавног конкурса за суфинансирање медијских пројеката из буџета Града Новог Сада у 2015. години.

Захтев су заједнички потписали Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Локал прес.

- Након овог одговора можда ће бити јаснији и начин расподеле средстава из градског буџета путем конкурса, на основу којег су поједина удружења добијала средства и по четири пет основа - наведено је из ових пет удружења и асоцијација, уз претњу градским властима.

- Напомињемо да Коалиција новинарских и медијских удружења ради опсежан мониторинг спровођења медијских закона и рада независних комисија за суфинансирање медијских пројеката у складу с јавним интересом.

Међутим, на сајту Градске управе наведено је да је комисију која је одлучивала о расподели средстава путем конкурса чинило пет чланова, од којих троје на предлог управо новинарских удружења и асоцијација, Ференц Берчек, Синиша Јовановић и Милада Поповић.

У комисији су била и двојица медијских стручњака, Драгомир Анђелковић и Жељко Ракичевић.

- Задатак Комисије је да спроведе поступак Јавног конкурса за суфинансирање пројеката средствима из буџета Града Новог Сада у циљу остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години.

Такође, треба да изврши стручну оцену пројеката пристиглих на конкурс, води записник о спровођењу поступка и да на основу записника сачини образложен предлог о додели средстава за суфинансирање пројеката - наведено је у решењу о спровођењу конкурса.

Новосадски репортер је покушао да из поменутих удружења и асоцијација добије одговоре на нека питања, али нам нико није послао одговоре.

Питали смо:

- На сајту градске управе објављена су имена чланова комисије, међу којима је наведено да од њих петоро има три представника новинарских удружења. Да ли су вам била позната имена тих новинара пре него што сте упутили саопштење?

Да ли је можда разлог вашег обраћања то што удружењима која представљате овога пута нису додељена новчана средства из буџета?

Да ли сматрате да су ваши пројекти толико добри да су морали добити новац из буџета?

Сматрате ли да удружења новинара морају да добијају новац на свим конкурсима без обзира на то какве пројекте предају?

Туђи колач увек већи.

Ових пет удружења и асоцијација је на конкурсу Министарства културе и информисања у мају добило велику суму новца за „пројекте”, а Синдикат новинара Србије их је оптужио да су, пошто су њихови чланови били у комисијама које су додељивале паре, једни друге практично частили буџетским средствима.

На том конкурсу Удружење новинара Србије добило је 2,67 милиона динара, Независно друштво новинара Војводине 2,21 милион динара, а Независно удружење новинара Србије 1,2 милиона динара.

Асоцијација медија добила је 1,93 милиона динара, Асоцијација независних електронских медија(АНЕМ) 1,99 милиона динара, а Агенција Фонет, чији је власник и председник Управног одбора Асоцијације медија 2,16 милион динара.

Агенција Бета, која је чланица Асоцијације медија, добила је 2,53 милиона динара, Савет за штампу, чијем Управном одбору председава председница УНС-а добио је 1,91 милион динара, а Локал прес 916.000 динара.

- Поред сукоба интереса и одобравања новца за пројекте које су поднеле њихове асоцијације и удружења, „намирене” су и још неке медијске фирме.

За серију о филантропији Фонд Б92, чији је оснивач Веран Матић, медијски експерт који је одлучивао о пројектима и један од најближих сарадника државног секретара за информисање у Министарству културе Саше Мирковића, добио је нешто мање од четири милиона динара - објављено је из Синдиката новинара Србије и наглашено:

- Потпуно је јасно зашто је Министарство за културу и информисање законом и подзаконским актима онемогућило да у комисијама за доделу пројеката партиципирају представници Синдиката новинара Србије и Професионалног удружења новинара Србије, организација које су упозоравале на негативне последице лоших законских решења. Договорна економија.

Међутим, иста коалиција медијских и новинарских удружење и Асоцијација медија, која је тражила, али није добила новац из градског буџета Новог Сада, тврдећи да у градској комисији није имала представнике, у овом случају саопштила је да су на конкурсу Министарства за културу и информисање њени представници у независним комисијама радили „потпуно аутономно и нису били изложени никаквим утицајима и притисцима, ни Министарства ни оних који су их предложили”.

- За чланове комисија бирани су стручни људи с професионалним угледом, који су одлуке доносили руководећи се својом савешћу и знањем, квалитетом предлога пројеката и њиховом усаглашеношћу са законски дефинисаним јавним интересом у сфери информисања - навели су у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су у 2015, која је у стручној јавности већ названа „прелазном” или „експерименталном” за спровођење нових медијских закона, унапред очекивани поједини проблеми и пропусти у поступку конкурсног суфинансирања медијских садржаја кроз независне комисије, у складу с јавним интересом као једном од кључних реформских процеса.

Драгана Бјелица, шефица Центра за образовање Удружења новинара Србије (УНС) и чланица комисије за суфинансирање пројеката у категорији продукција, сматра да је та комисија била пристрасна приликом одлучивања о појединим предлагачима.

- Министарство се одлучило да у комисију изабере кандидата повереника за информације од јавног значаја Надежду Гаће, уредницу и власницу Новог магазина, која је као некадашња председница НУНС-а одлучивала о пројектима НУНС-а и његове фирме Медија центар. Да ли је имала критичку дистанцу. Није.

Председник комисије за суфинансирање продукција Динко Грухоњић дописник је Бете и он је одлучивао о пројекту који је поднела Бета. О таквим изазовима и њиховом превазилажењу убудуће се мора више водити рачуна - рекла је Бјелица.

Председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Динко Грухоњић, који је био на челу комисије у категорији продукција, рекао је да су се овога пута оцењивали управо пројекти, а не медији из којих пројекти долазе.

Међутим, Грухоњић је потврдио да су удружења после међусобног договора делегирала своје чланове комисија.

- Ми смо као медијска коалиција, хтео бих на то да подсетим колегиницу из УНС-а, заједнички предлагали кандидате за комисије и имали апсолутни консензус о тим кандидатима - казао је Грухоњић.

Има нека тајна веза.

Подсетимо и на то да је недавно Александар Вучић, председник Владе Србије, рекао да пред покрајинске изборе у Војводини неки деле огромне паре, 700 милиона динара, покрајинским медијима да би могли водити кампању против републичке владе.

- То је за мене велика срамота и ми то као Влада Србије нећемо никад да радимо. Било би веома лоше да се потврде моје речи да Покрајина у предизборно време даје 700 милиона динара баш онима од којих очекује највећу подршку за очување криминалне и катастрофалне шеснаестогодишње власти - рекао је премијер Вучић.

На конкурсу за суфинансирање пројеката из области јавног информисања у јуну ове године Покрајина је поделила 53 милиона динара медијима и 6,6 милиона невладиним организацијама.

За 70 одсто медија који су добили велике новчане износе нико у Војводини није ни чуо, а према истраживањима више агенција за испитивање јавног мњења, њихов утицај у местима где су регистровани готово да не постоји.

Такође је приметно да су медији и удружења грађана из такозваног другосрбијанског миљеа добили највише новца, и то медији који подржавају Демократску странку.

Из Удружења новинара Србије (УНС) добили смо одговор у коме се наводи да у решењу о формирању комисије не пише која су новинарска и медијска удружења предложила кандидате које је новосадска власт изабрала да одлучују о буџетском новцу за медијске пројекте.

- УНС је најбројније новинарско удружење у Србији и разумљиво је да предложи кандидата. То је била Кристина Ковач, коју власт није именовала у комисију. НУНС и НДНВ су предложили Владана Филипчева, а АНЕМ и Локал прес Митка Јаковлевског, који такође нису изабрани.

Власт, по Закону о јавном информисању, бира комисију у којој већину чине представници удружења.

Ваљда треба да смета што нема одговора, а не што постоје питања на основу којих је критеријума бирана комисија, кога представљају они који деле буџетски новац и како га деле - казала је за Новосадски репортер Драгана Бјелица у име УНС-а.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

06.08.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 13:44

Sve je jasno

Potvrdjuje se po ko zna koji put da je Pravilnik o vrednovanju medijskih projekata doživeo potpuni fijasko. Jedni za druge lobiraju, a ukoliko ne prodju optužuju lokalne samouprave i na sav glas ističu nepoštovanje Zakona. Ovde je legalizovan princip - ja tebi, ti meni, a ko ne dobije odmah se ljuti i preti tužbama, medjunarodnim institucijama itd. Menjati Pravvilnik i odredbe o projektnom finansiranju pod hitno!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси