Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница: Телеграф дискриминисао Албанце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2015.

Извор: Бета

Повереница: Телеграф дискриминисао Албанце

Повереница за заштиту равноправности донела је мишљење којим се утврђује да је медијски портал Телеграф поступио дискриминаторно јер је Албанце у својим текстовима поводом фудбалске утакмице Србије и Албаније октобра 2014. године, погрдно називао "Шиптари", саопштила је данас организација цивилног друштва "Praxis".

 

 

Удружење "Praxis" поднело је притужбу повереници због наслова више текстова, а у мишљењу поверенице наводи се да је Телеграф прекршио Закон о забрани дискриминације и да "се на такав начин продубљује јаз између албанске националне мањине и већинског становништва".

Повереница је оценила да наслови текстова код већинског становништва изазивају одбојност према Албанцима и Албанкама, а код припадника албанске националне мањине осећај несигурности.

Она је Телеграфу дала препоруку да "убудуће не објављује прилоге којима се вређа достојанство припадника и припадница албанске националне мањине и да текстовима доприноси измени образаца, обичаја и праксе који условљавају стереотипе, предрасуде и дискриминацију Албанаца".

Како се у саопштењу додаје, повереница је упозорила портал Телеграф да убудће води рачуна да у оквиру својих редовних активности не крши законске прописе о забрани дискриминације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси