Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто РЕМ крши закон?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2015.

Аутор: Драгиша Ковачевић Извор: soskanal.net

Зашто РЕМ крши закон?

Један од кључних услова на нашем дугом путу ка Европској унији био је усвајање сета медијских закона. Иако је од тада прошла читава година, Закон о електронским медијама се примењује селективно.

 

РЕМ (раније РРА) не поштује овај закон и свакодневно државном буџету наноси значајну  финансијску штету, а због тога многи домаћи, посебно, локални медији се налазе пред гашењем.

Да апсурд буде већи, РЕМ живи од прихода које наплаћује од домаћих емитера, јер се прекогранични канали налазе ван правног система Србије и немају обавезу да плаћају надокнаду за реемитовање програма на територији Србије.

Уместо да се жестоко боре за што бољи статус домаћих телевизија и тиме повећавају сопствене приходе и вишак новца уплаћују у буџет, РЕМ непоштовањем закона чини супротно - домаће емитере, којима је издао дозволе,  довео је у понижавајући положај и многима прети затварање.

Поред тога што се грубо крши Закон о електонским медијма, не поштује се ни Европска конвенција о прекограничној телевизији, чији је потписник Србија.

Група домаћих емитера (око 30 телевизија) месецима покушава да добије одговор који је интерес  РЕМ-а да не примењује закон и дозвољава да се МЕЊА, ПРЕКРАЈА изворни програм на прекограничним каналима, убацујући и рекламе и емисије, иако то закон експлицитно забрањује.

На све досадашње дописе РЕМ је одговорио да то није његова надлежност и захтев домаћих телевизија је проследио Сектору тржишне инспекције да УТВРДИ ДА ЛИ ЈЕ ОГЛАШАВАЊЕ НА ТИМ КАНАЛИМА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ.

Очигледно је да чланови Савета РЕМ-а или нису ни прочитали Закон или га свесно крше и не поштују.

У члану 100, став 2 и члану 111, став 1, тачка 7 ова област је регулисана и предвиђене су новчане казне од 500.000 до 1.000.000 динара за оне који крше закон.

У истом члану, у ставу 14 Закон прецизира да надзор над ОПЕРАТЕРИМА (у чијим мрежама се реемитују прекогранични канали) врши РЕМ.

Зашто до сада РЕМ није изрекао ниједну казну иако се закон свакодневно крши, а чланови Савета РЕМ-а мораће да одговоре народној посланици Дубравки Филиповски која им је поставила посланичко питање.

Није тешко закључити да се у овом случају ради  о више озбиљних прекршаја: одређени привредни субјекти  обављају законом забрањену делатност, тиме стичу материјалну корист,а има и елемената сиве економије.

Остаје да се види да ли ће  РЕМ опет пребацити одговорност на неког другог,  да ли ће госпођа  Филиповски и посланици  у Скупштини, који бирају чланове Савета РЕМ-а, бити задовољни одговором  на посланичко питање, али с обзиром на то да се кршењем овог закона буџету наноси огромна штета,  сасвим је сигурно да ће закон морати да се поштује.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси