Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Албански тајкун отима радио-станицу Србија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 07. 2015.

Аутор: М.М.С. Извор: Информер

Албански тајкун отима радио-станицу Србија

Српска радио-станица која емитује програм за иностранство на 12 језика биће угашена 31. јула, а фреквенцију ће преузети албански тајкун, сазнаје Информер!

 

Наиме, Међународни радио Србија, познат и под називом Радио Југославија, гаси се због новог закона по коме држава мора да изађе из власништва у медијима.

Како смо сазнали, албански бизнисмен са српским држављанством озбиљно се намерачио да емитује програм управо на овој фреквенцији!

Већ вребају

Преводилац и спикер на Радио Србији Драган Милојевић потврђује ове информације.

Он каже да је довољно свега 48 сати да Албанци узурпирају ту радио-станицу.

„Већ се дешавало да нам се Радио Тирана умеша у фреквенцију, па да морамо да их зовемо и објашњавамо да нам тиме онемогућавају да радимо. Када би нас потпуно угасили, сигуран сам да би било довољно свега два дана да Радио Србија постане њихов“, упозорава Милојевић.

На опасност од оваквог сценарија упозорио је и председник парламентарног одбора за дијаспору Јанко Веселиновић.  

„Из више извора сам добио информацију да албански тајкун са српским држављанством жели пошто-пото да емитује програм на нашој фреквенцији. То сам и проверио и на једној и на другој страни и сви су се сложили да су Албанци уочили колика је предност ове радио-станице по питању економије, спољне политике и генерално дијаспоре“, објашњава Веселиновић.

Председник Републичког тела за електронске медије (РЕМ) Горан Караџић истиче да Србија неће помоћи Албанцима да се докопају наше фреквенције.

Ипак, он наводи да РЕМ никада није био надлежан за додељивање краткоталасних фреквенција. 

"То је регулисала светска радијска кућа и у овом случају ће они пресудити“, изјавио је Караџић.

Постоји решење

Како каже Драган Милојевић, у свету су овакве радио-станице заштићене, имају статус државних институција од посебног значаја.

„Немачка се не одриче Дојче велеа, Велика Британија чува Би-Би-Си, САД Глас Америке, Москва Глас Русије... Испада да се само Србија одриче свог међународног радија. Да не помињем да ће више од 90 људи остати без посла. Међутим, то није најгора ствар, наши људи у иностранству којима је овај радио једини контакт с домовином биће ускраћени да сазнају најновије вести из Србије“, сматра Милојевић.

Такоде, опстанак Радио Србије подржавају и наше амбасаде у свету јер им вести које се ажурирају на сајту те станице доста помажу у припреми билтена и презентација.

У чуду су се нашле и стране дипломате у Београду, тврди медијски радник Александра Новаковић.

„Нема ко с нама није контактирао када је чуо да се гасимо. Једино је Министарство културе „занемело" јер, како кажу, и поред добре воље да нас спасу, не постоји начин. Ипак, верујем да би најпаметније било да нас припоје Јавном сервису, како то раде све земље у окружењу“, предлаже Новаковићева. 

До закључења овог издања Информера Министарство културе и информисања није одговорило на питања о судбини овог радија.

 

Раде Вељановски, професор ФПН-а

Друга страна медаље је да је финансирање Радио Србије веома скупо.

Ипак, нисам за његово потпуно гашење.

Најпаметније би било реинтегрисати га у јавни сервис са редукованим капацитетима.

 

80 година дуга традиција

Међународни радио Србија постоји од 1936, када му је, како тврде запослени, додељена практично најбоља фреквенција што се тиче покривености.

Такав статус заслужили су због значајне улоге у међународним односима током Хладног рата.

На овом радију тренутно је запослено 90 људи, који че након гашења остати без посла.

За њих су спремљене отпремнине, о чијем износу надлежни још већају.

 

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

29.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 01:38

o gasenju Medjunarodnog radija Srbija

Profesor Veljanovski godinama prica o tome kako je progam poput Radio - Jugoslavije skup, ali on ili namerno izvrce cinjenice ili ne zna da ovakav program na srpskom i 11 stranih jezika, kosta drzavu manje od milion evra, a da je Ministarstvu ponudjena koncepcija koja bi drzavu kostala i skoro upola manje...pa gospodo, manje od toga ne moze...kada o necemu pricate morate znati tacne podatke...Hrvati daju 1,4 miliona evra za program na tri strana jezika, Bugari oko 1,2 miliona evra, Albanci daju slican iznos...dakle, ajde da se vise ne prica i poredi Radio Jugoslavija sa BBC, Glasom Amerike, Glasom Rusije, vec sa stanicama ovog tipa u zemljama u nasem okruzenju...Albancima, Hrvatima, Bugarima, uskoro Kosovu,Rumunima treba svetski servis preko koga informisu na vise jezika svoju dijasporu ali i strane slusaoce o svim bitnim temama koje se ticu drzave koja ih je u tu svrhu i osnovala...sta ce to nama...mi imamo savrsenu zemlju, privredu, kulturu, sport...bolje da nam o dostignucima iz ovih oblasti informacije iz Srbije salju strani svetski servisi N1( CNN), Sputnjik, BBC, Dojce Vele ...sada to nije vise ni bitno...31.jula Srbija ce ukinuti svoj svetski radio servis.Ajde da o ovoj temi pricamo za sest meseci, kada vidimo zbog cijih interesa je ugasen svetski servis Republike Srbije.Pare sigurno nisu razlog!!!

Одговори
сре

29.07.

2015.

Slađana [нерегистровани] у 01:05

dezinformacije

Gospodin Veljanovski bi trebalo prvo da se informiše pa tek onda da procenjuje. Nije tačno da je finansiranje Međunarodnog radija Srbija skupo. U ministarstvu kulture može da dobije tačne podatke, a i na radiju (još samo tri dana). Sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za Međunarodni radio jednaka su atomu prašine u kosmosu, a 90 zaposlenih stvara program na 12 jezika i emituje na čitavoj planeti. Strašno je koliko se manipuliše. Pogrešno je i tumačenje da radio mora da se ugasi zbog izlaska države iz medija. Ovakvi mediji i postoje isključivo kao državni i služe za promociju države - i ne treba da budu deo javnog servisa jer to nisu po svojoj funkciji. Premijer bi morao da objasni zašto je Srbija jedina država na svetu koja gasi svoj svetski servis!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси