Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница: Информер прекршио закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 07. 2015.

Извор: РТВ, Фонет

Повереница: Информер прекршио закон

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић утврдила је да је дневник Информер прекршио Закон о забрани дискриминације, јер је Албанце називао "Шиптарима", због чега је главном и одговорном уреднику Драгану Ј. Вучићевићу препоручила да убудуће не објављује прилоге којима се вређа достојанство припадника албанске националне мањине.

 

 

Вучићевићу је препоручено и да текстовима доприноси измени образаца, обичаја и праксе који условљавају стереотипе, предрасуде и дискриминацију у односу на припаднике и припаднице албанске националне мањине, као и да води рачуна да у оквиру својих редовних активности не крши законске прописе о забрани дискриминације.

У саопштењу се подсећа да је, током октобра 2014. године, после фудбалске утакмице између Србије и Албаније и посете албанског премијера Србији Едија Раме, Информер објавио текстове - "Уловљен спајдер Шиптар" и "Еди Рама Шиптар без срама".

Тим поводом, Praxis је поднео притужбу Повереници, наводећи да се употребом речи "Шиптар" вређају припадници албанске националности, шире стереотипи и предсрасуде и подстиче дискриминација, те да је термин "Шиптар" погрдан и да се користи са циљем да се припадници албанске националне мањине увреде и понизе.

Истим поводом Praxis је, заједно са још 13 невладиних организација, поднео жалбу Комисији за жалбе Савета за штампу, наводи се у саопштењу.

Комисија је жалбу усвојила и донела одлуку да је Информер повредио Кодекс новинара Србије.

Повереница за заштиту равноправности донела је мишљење да су горе наведеним текстовима прекршене одредбе Закона о забрани дискриминације.

У мишљењу се наводи да је називање албанског народа "Шиптарима" погрдно и да вређа припаднике те националне мањине, као и да употреба тог термина, нарочито у конфликтним ситуацијама, може распиривати нетрпељивост према албанској заједници, наводи се у саопштењу.

 

Коментари (3)

Остави коментар
пет

31.07.

2015.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 00:39

Делиће нам пацке и шамаре све док их не почистимо

Поштована Јадранка, и ово је атак на Србе. Када је давних година прошлиг века (ја сам сведок времена) на седници Цекаја одлучено да се забрањује уппотреба речи ШИПТАР, знали смо која је то ујдурма. То је била политичка одлука, јер је Космет добио све прерогативе које су имале републике, а онда и Шиптари нису Шиптари већ Албанци. Зашто, да би се десило оно што се десило у овим временима, створена је велика Албанија. Ето, ја сам у свим мојим текстовима више од 40 година увек употребљавао за шиптаре на Космету да су Шиптари. Сада ме под старе дане хвата паника да ће ме ова лепотица Бранкица ухапсити.Шћiptar (od al. Shqiptar, od reči Šćip, што значи крш или брдо, јер су углавном живели на брдима, кршима, зато су себе назибвали Брђанима. Сами су себи додали значење - да Шиптари значи да су синови орлова. Они се са тиме поносе. Уосталом, какао се зове на шиптарском језику Албанија.Турски назив је Арнаути, тако их и сада Турци зову, али Турска нема Бранкицу лепотицу. У Ц. Гори све Шиптаре католичке вере око Скадарског језера, Тузи, Бојане, зову Малисори. Цигани сами себе називају Циганима, и свуда по свету. Они су у ЛА хитаноси, као и у Шпанији. Лорка је написао песму "Циганска романса". Зашто господо употребљавате реч Србијанци, да ли је реч Лала пежоративна, да ли је Шокац пежоративно, да ли је Шваба пежоративно, да ли је Крањац пежоративно. Све можемо прогласити погрдним тако да ће једнога дана и Шумадинац и Ера бити погрдно. Забранићемо Бранкову песму „Коло“ – „А ој Еро твдрда веро...“Али, авај има и наших историчара попут Јована Деретића, Гојка Вукчевића, Славенка Терзића и др. који у својиј псеудо теорији говоре да шиптарски или албански језикј припада групи Индоевропских језика, док језик којим говоре кавкаски Албанци (Уди језик) припада групи Североисточнокавкаских језика. Ти језици немају ама баш никакве сличности. Србе или неке друге народе можете делити на Србе и Србијанце (Аутономаши Србе базивају ШЉИВАРИМА) и то никоме не смета. Црногорци кажу да су пореклом од неких кавкаски народа, али да немају никакве везе са Србима. Звали их ми Шиптари или Албанци, они су отели 15 посто територије Србије и то је главни проблем. Госпођице Јдарнака, до када више да подносимо ово луидило. Познато је у психологији да може један народ да доживи колективно луидило. Устани поносна птицо буно.

Одговори
сре

29.07.

2015.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 19:30

Докле ће нам неуки делити пацке и шамаре?

Ово већ постаје забрињавајуће! Поменутим и иним пацкама којекаквих НГО и повереника за заштиту којечега бићемо доведени у ситуацију да заувек заћутимо е да не бисмо, Боже ме сачувај, НЕКОГА УВРЕДИЛИ!?

Под ЈЕДАН - Молим да дотична дама и сви који су поднели жалбу због коришћења ЕТНИЧКОГ НАЗИВА АЛБАНАЦ, а које по њима значи вређање, да се убудуће пре поменутог чина ДОБРО ОБАВЕСТЕ о валидности разлога за поднесак, користећи СТРУЧНУ литературу из Етнологије/Антропологије.
Да су то одрадили пре гурања прста у око државним органима/комисијама (у чијем саставу, рекла бих, такође нема широко образованих људи), не би се десило да било коме преконосирају коришћење израза Шиптар, који наводи и научна литература!
Господо, уколико немате времена да читате, питајте првог Албанца да вам каже на свом језику назив Албаније, па сходно томе и житеља исте!

Под ДВА - Питам се како је Скупштина Србије могла да смисли такав назив какав је ПОВЕРЕНИК ЗА РАВНОПРАВНОСТ !? КОГА или ЧЕГА и да ли је и то један од начина да се удоме партијски кадрови?
Зар није довољан ОМБУДСМАН РС (заштитник грађана) који има широку лепезу делања на заштити и унапређењу људских права свих грађана (погледати сајт ) ?
Пита ли ко нас, грађане и пореске обвезнике, да ли нам је све то неопходно и можемо ли више на својим плећима да вучемо и Курту и Мурту ?!

Дајте, људи, спустите се већ једном на земљу и престаните да нас оптерећујете вашим незнањем и, при том, обавезујућим препорукама како бисмо морали да живимо по ЕУ предлошку!
Из простог разлога јер још увек нисмо члан те нездраве уније (и искрено се надам да нећемо никада ни бити) а која такође прекорачује све границе дозвољеног па нам још диктира и како да дишемо!
Питам се само докле ћемо да урушавамо наше вековне поставке националног идентитета чији је коначни исход (а за који се очигледно залажу сви горепоменути) - брисање Србије са мапе света!

Одговори
сре

29.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:11

izvinite, u cemu je stvar?

Albanci sebe zovu Siptarima, zemlja je Sipnija, na albanskom, u cemu je ovde greska? I Cigani sebe zovu Ciganima, u Madjarskoj samo ta rcc postoji, a kod nas je to prekrsaj. Kakve su to gluposti?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси