Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Регистар чека медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 07. 2015.

Аутор: И.Мићевић Извор: Вечерње новости

Регистар чека медије

Од 1.300 новинских, радио и ТВ кућа, новинских агенција и интернет портала, тек 121 се уписао у Регистар медија. Рок за упис у регистар истиче 13. августа, а Министарство културе и информисања апеловало је на медије да се што пре евидентирају. До 13. фебруара постојао је Регистар јавних гласила који је водила Агенција за привредне регистре, а онда је он угашен, а сви подаци пребачени у нову евиденцију Регистар медија.

 

 

У АПР кажу да су пренели податке о свих 1.300 медијских предузећа, али како нови регистар тражи додатне податке, медији морају да их доставе. 

Недостајуће податке уписало је 26 телевизијских програма, два сервиса новинских агенција и четири електронска издања уређивачки обликованих интернет страница.

Комплетне податке има и 29 самосталних интернет портала, 19 радио програма и 41 дневне и периодичне новине,  сазнајемо у АПР.

Нови регистар уведен је доношењем Закона о јавном информисању и медијима и доноси знатно више података о власништву и пословању медијске куће.

У новом регистру постају јавни подаци о свим власницима више од пет одсто капитала медија, као и о њиховим повезаним лицима.

Свако ће моћи да види и колика је помоћ државе одређеном медију, као и податке о средствима добијеним од различитих државних органа, локалних самоуправа, покрајинских органа или предузећа које финансира Република Србија.

Регистар ће пружати и податке о просечним тиражима медија.

Јавности ће бити стављени на увид и подаци о државној помоћи и новчаним средствима која медијима додељују државни органи, локална самоуправа, организације са јавним овлашћењима или правна лица које оснива или финансирају Република Србија, аутономна покрајина или локална самоуправа.

Уколико нису уписани у регистар, медији неће моћи да конкуришу за неки од видова државне помоћи. 

Упис свих Законом прописаних података у Регистар медија важан је и за јавност и за медије.

Упис података у Регистар омогућиће транспарентан увид у власничку структуру медија, док за медије представља кључни предуслов да би убудуће, на свим нивоима власти, аплицирали за доделу државне помоћи и пројектно суфинансирање медијских садржаја којима се штити и промовише јавни интерес  поручују из Министарства културе.

Регистар ће пружати и јавне податке о просечно продатом тиражу медија у календарској години, који ће се пријављивати до 31. марта текуће године, за претходну годину.

Цена прве регистрације је 2.800 динара, а измена података кошта 1.000 за више, а 500 динара за један податак.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси