Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Буђење грађанске свести у минут до дванаест
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2015.

Аутор: Војин Митровић Извор: cenzolovka.rs

Буђење грађанске свести у минут до дванаест

Грађанска иницијатива „План Б” учинила је први корак ка приватизацији београдског Студија Б регистрацијом код АПР-а, али јој предстоји задатак да се за само 12 дана избори са озбиљним правним и економским проблемима.

Једна од последица процеса приватизације локалних јавних медија јесте и за Србију необична појава.

У Београду и Нишу појавиле су се иницијативе чији је циљ да организују грађане та два града ради прикупљања новца за откуп градских медијских кућа: Студија Б, односно Нишке телевизије.

Када се зна да је, на пример, почетна цена на јавном надметању за РТВ Студио Б готово 530.000 евра, постаје јасно да су грађани себи задали веома тежак задатак.

Постојање покрета ове врсте значајно је пре свега због могућности да грађани по први пут легално уђу у локални медиј и тиме непосредно изврше утицај на уређивачку политику, независно од интереса власти или приватних компанија.

Трка с временом

Како су иницијатори идеје о учешћу грађана у приватизацији београдске радио-телевизије у среду саопштили на конференцији за новинаре, група грађана која за циљ има очување Студија Б у изворном облику, у уторак је регистрована у Агенцији за привредне регистре као Задруга за јавно информисање „План Б за Студио Б“.

Сваки грађанин који приложи 1.000 динара постаје равноправан члан Задруге и има право на један глас у скупштини. Међутим, вредност Студија Б процењена је на 528.626 евра, што представља преко 60.000 појединачних улога.

Иницијатива је регистрована као Задруга, што је правни облик који су организатори изабрали у жељи да обезбеде равноправност својих чланова. Сваки грађанин који приложи барем 1.000 динара постаје њен равноправан члан и има право на један глас у скупштини. Међутим, вредност Студија Б процењена је на 528.626 евра, што представља нешто више од 60.000 појединачних улога од по 1.000 динара.

Неизвесно је да ли је на овај начин толики износ уопште могуће прикупити у кратком року, јер без обзира на ток приватизације у којем нас чека много непознаница, купопродајни уговор мора бити закључен најкасније 31. октобра ове године.

Једно решење овог проблема могло би се тражити кроз донације, али остаје да се види колике су за то законске могућности задруга као правних субјеката, као и колико би времена било потребно да се цео процес спроведе пред надлежним органима.

Задруга је тренутно фокусирана на прикупљање средстава за депозит који до 27. јула мора бити уплаћен Агенцији за приватизацију, да би се уопште ушло у процес надметања. Вредност депозита износи 10 процената од процењене вредности капитала, што је 52.862 евра.

Шта после приватизације?

Члан Управног одбора Константин Вук Савићевић напоменуо је да руководство тренутно „нема јасне идеје” каква треба да буде уређивачка политика Студија Б ако успеју да га купе, али би та станица свакако морала да буде оаза културе, образовања и духа какав је Студио Б био некад”.

Посебан проблем представља непознавање стања у коме се Студио Б сада налази, што би требало да се промени преузимањем конкурсне документације и увидом у просторије и опрему која је на располагању.

Након евентуалне куповине градске телевизије, Задруга би променила састав својих органа, при чему би акценат био на новинарској струци. Према речима организатора, већ сада посебни тимови разрађују начине на које би се управљало предузећем и креирала уређивачка политика.

У случају да Задруга не успе да купи Студио Б, њена скупштина би одлучивала о даљим корацима.

Сви они који желе да помогну, информације о томе како да то учине могу наћи на Facebook профилу Задруге, а у наредним данима очекује се да ће пријављивање бити могуће и преко сајта.
Задруга је активна на друштвеним мрежама, а подржало ју је и неколико јавних личности.

Дугови Студија Б већи од почетне цене 

У среду су се огласили и бивши запослени Студија Б, мали деоничари који су у приватизацији 1991. године постали његови власници. Та приватизација је у међувремену поништена, а тренутно је у току судски поступак у коме се (по трећи пут) процењује вредности њиховог потраживања према градској телевизији.

Према речима Зорана Остојића, једног од представника акционара, укупна вредност потраживања може премашити вредност целог предузећа, што је нешто чега будући купац треба да буде свестан.

Према његовом мишљењу, Студио Б ће вероватно завршити у рукама неке непознате групе.

Ускоро одлука о иницијативи за Нишку телевизију

Заједничка иницијатива Нишке телевизије и Удружења председника скупштина станара и власника приватних зграда за куповину тог локалног медија од стране становника Ниша, која је за циљ превасходно имала спасавање градске телевизије од гашења, тренутно је на чекању.

Према речима председника Удружења Саше Костића, следеће недеље ће се одлучивати о даљим корацима након што се поново утврди колика је опасност од тога да грађани Ниша остану без своје телевизије.

И та иницијатива, попут београдске, завршила је прелиминарне формалности око регистрације и отварања рачуна, тако да се само чека одлука о евентуалном уласку у кампању за прикупљање средстава.

Заинтересовани купци овог медија имају рок до 7. августа да пошаљу понуде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси