Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Због непримерених садржаја кажњава суд, а не РРА"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2015.

Извор: www.vesti-online.com

"Због непримерених садржаја кажњава суд, а не РРА"

Републичка радио-дифузна агенција последњих неколико месеци често је била на мети критика због непримерених садржаја у ријалити програмима. Иако је РРА јавно позивана да делује, њен одговор је по мишљењу многих био исувише благ.

- Ми пратимо и гледамо да делујемо едукативно, да обавештавамо и на крају да примењујемо мере које нам закон ставља на располагање. Ми имамо надлежност над комплетним програмом, па и тако и над ријалити програмима. Можемо да јавно упозоримо. Затим тражимо да, уколико постоји, у било ком сегменту споран садржај да се то помери за што касније, по могућности после 23 часа. Наравно водимо рачуна о заштити малолетеника, о достојанству гледаоца и уколико је потребно тражимо да програм буде одложен и прекривање псовки звуковима. Телевизије имају обичај да одређене сегменте репризирају. Стално инсистирамо на томе да све што иде преко дана буде апсолутно прихватљиво за малолетнике и децу до 12 година - каже за "Вести" Милош Рајковић, члан Савета РРА.

Да ли је нека од ТВ станица платила казну?

- По закону ми не можемо да кажњавамо. То иде на суд. Највећа мера је било искључење на 24 сата, и то је дало ефекта. После тога су се ствари битно промениле. Из мог угла гледано све то треба емитовати после 23 сата. Самим тим, после поноћи деца би требало да су на спавању. И онда вам остаје демократија даљинског управљача да ли ћете гледати репризу Новаковог меча на Вимблдону или ријалити шоу, то је на вама.

Ко највише гледа ријалитије?

- Ми пратимо на дневној бази истраживања гледаност. Ми увек мислимо све најбоље о себи, да смо културна нација, а онда у једном тренутку схватите да је један ријалити програм гледао сваки трећи гледалац који је у том тренутку био пред ТВ екраном. Што значи да су једнако заступљени сви слојеви друштва. Шта је потреба људи да завирују у такве ствари не знам. Ја искрено нисам гледалац осим по службеној дужности, али знам да су ријалитији у неким тренуцима јако гледани.

Како се борити против шунда и свега што нам је запад наметнуо?

- Са својим колегама из мониторинга и савета континуирао се бавимо ријалити програмима и у принципу чишћењем програма од онога што може да буде спорно. Од вас зависи да ли ће ваше дете гледати Новака Ђоковића и њега узети као идентификациони модел или гледати ријалити шоу. Мора да буде садејство. Ми чинимо оно за шта нас је закон овластио. Наравно да и родитељи своју децу треба да држе под надзором. Пре неколико дана био сам у Милочеру и видео девојчицу која није имала више од годину и по дана. Држала је таблет и играла игрицу. Да ли сумњате да ће она са 10 година на компјутеру наћи нешто иако то буде заштићено. Технологија ствара нове генерације и тешко ће ићи та заштита. Стално се мора радити и водити рачуна.

Проблем је новац

- Индустрија телевизије у Србији на жалост због финансија је на узмаку. Имамо потенцијала када су људи у питању, али је проблем новац. Не можемо да избегнемо чињеницу да живимо у сиромаштву, да и све телевизије гледају колико их кошта сат времена. Уколико једна турска серија кошта 500-600 евра по сату с правом на репризирање, они ће то емитовати јер им је то исплативије. Једино што је јефтиније јесте да позову госта у студио и да направе ток шоу, али то неће имати неку гледаност - каже Рајковић.

Либералан закон

- Ми смо пре годину дана добили нови Закон о радиодифузији који је либералан и нама то даје оквир у коме ми можемо да радимо и да стварамо. Ми не можемо ван њега. Он је добар, бољи него што је био. Мислим да по томе имамо најквалитетнију службу мониторинга у региону. За 15 дана изаћи ће један документ "Ријалити програми", дубинска анализа свега што се дешавало од 2010. године до данас. Постоји заинтересованост Савета Европе да им уступимо тај документ како би га ставили на свој сајт, како би га превели на енгелски и како би га поделили и колегама у региону, а можда и шире.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси