Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Најмлађи не смеју да буду двоструке жртве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2015.

Аутор: Б. Опрановић Извор: Дневник

Улога медија у заштити деце излођене насиљу у породици

Најмлађи не смеју да буду двоструке жртве

Осетљивост ситуације у којој се налази дете које је преживело насиље у породици захтева посебну пажњу и високу професионалност приликом медијског извештавања.

 

Недопустиво је приказивање детета у појединим медијима на сензационалистички начин, извештавањем којим се нарушава дететова приватност или говори о детаљима његовог личног и породичног живота, дају нестручне процене карактера и понашања и открива његов идентитет, један је од закључака јучерашњег састанка представника Центра за социјални рад Новог Сада, судства и медија.

Штетне последице медијског извештавања зависе и од узраста детета, особености његовог развоја, обележја групе којој припада, досадашњег искуства с откривањем идентитета, социјалне подршке, реакција околине, понашања о којем се извештава, дететове медијске писмености и друштвених вредности у дететовој околини.

Подсећање на трауматски догађај или његово понављање кроз реконструкцију околности у којима се догађај одвијао могу додатно трауматизовати дете које је преживело насиље у породици, негативно утицати на његов развој, самопоуздање и самопоштовање, доживљај властите компетентности, оставити социјалне последице: изолација и стигматизација од вршњака или одраслих из дететове околине може створити ирационална уверења о властитој немоћи или великој моћи других, депресивност, угрозити сигурност деце.

Важан је и начин описивања детета (просјак, злостављач, насилник, жртва генерализује се проблем на читав његов живот и то изазива осећај непоправљивости), док опис понашања детета указује на то да је могуће доћи до промене.

О томе како сарадњу учинити бољом, а притом избећи секундарну виктимизацију детета, с новинарима су разговарали заменица основног јавног тужиоца у Новом Саду Мирјана Пековић, судија Апелационог суда Оливера Пејак Прокеш, портпароли Апелационог суда Милица Јанча, Вишег суда Ивана Карапанџа и Основног суда Тијана Јаковљевић, директор Центра за социјални рад Драшковић и руководилац службе за децу и омладину Милица Џино.

Секундарна виктимизација

Секундарна виктимизација детета представља пооштравање примарне виктимизације кроз негативну реакцију социјалне средине и кроз неадекватну или чак погрешну реакцију институција.

Произилази из тежње најближе околине детета, институција и најшире друштвене заједнице да се његово сведочење потцени и делегира кривица за изложеност насиљу на дете.

Укључује и недовољну заштиту детета од непримереног публицитета, застрашивања или освете.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси