Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Градоначелник Ужица: Мета није био новинар, већ градска власт
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2015.

Аутор: Новка Илић Извор: Радио Слободна Европа

Градоначелник Ужица: Мета није био новинар, већ градска власт

Нападнути ужички новинар Милан Ђокић после операције успешно се опоравља у ужићкој болници, а нападач, незапослени тридесетседмогодишњи Душан Гујаничић, је у притвору.

 

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић, испред чије канцеларије се догодио напад на новинара док је трајала конференција за штампу, каже да то није био напад на новинаре како су пренели сви медији, већ је највероватније мета био он и остали носиоци градске власти.

Био је то лош начин испољавања незадовољства окружењем, функционисањем власти и уопште друштвом, рекао је градоначелник Петковић:

„Оно што је сасвим реално да мета напада нису били људи који су тада боравили у Ужицу, републички посланици, чланови Економског кокуса Скупштине Србије, који су тада давали изјаве, а поготову не новинари. Нападач је са ножем улазио и у мој кабинет, тражио мене и то након што је повредио новинара Ђокића, ја сам још пре тога догађаја већ био отишао за Пожегу. Практично, нападач је знао да је мета његовог напада између осталих, градоначелник. Он је покушао да отвори и врата канцеларије неких већника. Оно што јесте чињеница да има много људи у Граду Ужицу, као и у целој Србији којима је тешко, који су незадовољни, и који своје животне тешкоће нажалост решавају на овај најгори могући начин. Реално је очекивати да ће тога бити још више у наредном периоду“, навео је Петковић.

Требало је овако нешто да се догоди, па да се размишља о обезбеђењу, које се мора појачати када је простор Градске куће у питању, јер много је незадовољних у Ужицу и целој Србији, објашњава Петковић:

„После овога што нам се десило, ми једноставно морамо размишљати о увођењу професионалног обезбеђења, јер ту се више не ради о животу градоначелника или људи који чине политички апарат. Ради се у свим запосленима. Наћи ћемо начин да се ипак контролише ко улази у Градску кућу, да ли улази са оружјем, или не, да бисмо смањли могућност да се понови оваква ситуација“, констатује Петковић.

После напада на новинара у простору градске куће у Ужицу повећан је ниво безбедности и више се не може ући без претходног легитимисања, док ће врата ка канцеларијама градоначелника и градских већника бити закључана. Помоћи ће и комунална полиција.

„Тражиће се лична карта од свих оних који иду код градоначелника, заменика, већника или начелника сектора, уписаће се име и презиме, број личне карте и матични број и провериће се да ли неко има заказан састанак и да ли ће га тражена особа примити. Колега из комуналне полиције је сада овде и нас двојица обезбеђујемо један спрат током једне смене“, каже радник обезбеђења Велисав Антонијевић.

Требало је много раније појачати обезбеђење, али није био дозвољен пријем нових радника. До сада су тај посао радила само три радника у три смене, на два спрата каже Петар Вујадиновић, начелник Општих послова Градске управе:

„Зграда има обезбеђење, исто какво је имала пре 20, 30, па и 40 година. Ради се о класичном систему обезбеђења, раде људи са основном школом, а тако је било и пре 30 година. За убудуће, донета је одлука, градска управа ангажоваће агенцију која ће се бавити обезбеђењем ове зграде“, најавио је Вујадиновић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси