Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напади на новинаре све чешће без судског епилога
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2015.

Аутор: Никола Радишић Извор: rs.n1info.com

Напади на новинаре све чешће без судског епилога

Напад на новинара Милана Ђокића поново је отворио питање безбедности новинара у Србији. Медијски професионалци подсећају да најкрупнији случајеви напада, па и убистава новинара, никада нису решени.

 

Сан многих је да буду под рефлекторима и постану ТВ звезде. Међутим, не знају колико медијско небо може бити мрачно када се рефлектори угасе. Статистика Независног удружења новинара Србије показује ту, мање ружичасту страну новинарства.

Године 2013. пријављена су 23 напада на новинаре. Од тога је 15 вербалних претњи, 6 физичких напада и два напада на имовину. Надлежним органима пријављено је 15, а за само четири постоје подаци да су процесуирани.

И 2014 године пријављена су 23 напада, 11 је вербалних претњи, 11 физичких напада и један напад на имовину. 21 случај пријављен је надлежним органима, а пет је процесуирано. Ове године, до данас, пријављено је 19 напада. Од тога 12 је вербалних претњи, пет физичких напада, а два су напада на имовину. Надлежнима је пријављено 18 случајева, а процесуирана су два.

У НУНС-у кажу да је, у земљи у којој деценијама нису решена убиства Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић, за која се сумња да их је починила држава, та иста држава није учинила ништа да заштити оне који и данас раде свој посао.

"Ми смо имали у последње време гомилу, било напада на новинаре, било вербалних напада на њих на конференцијама за новинаре од највиших функционера. Сви ти напади, већина није процесуирана, нити се ишта десило, али то је јако лоше, то је лоша порука друштву, демократији и говори о општем стању када је реч о јавности и слободи јавне речи у Србији", каже Драган Јањић, НУНС.

У Удружењу новинара Србије сматрају да јавност неоправдано новинаре сматра одговорним за стање у друштву.

"Све је повезано са тим што јавност мисли да смо ми криви што не можемо да исконтролишемо политичаре, што не можемо да натерамо да јавност поштује праве вредности, већ поштује погрешне. Нас све више наши читаоци, гледаоци, слушаоци доживљавају као кривце за све оно што се дешава, а наш рад је све више потцењен и обезвређен", каже Љиљана Смајловић, УНС.

У Синдикату новинара Србије верују да би пооштравање санкција против нападача помогло да се повећа безбедност новинара.

Један од најјаснијих примера односа државе су нерешене претње уредници Инсајдера Бранкици Станковић, због којих од 2009. године има 24-часовно полицијско обезбеђење.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси