Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Федерације новинара: Претња принципу "слободне панораме"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2015.

Извор: Танјуг, Блиц

Федерације новинара: Претња принципу "слободне панораме"

Уколико Европски парламент на сутрашњој седници усвоји измене прописа о ауторском праву, којим ће се државним институцијама дати овлашћења да субјективно одлучују о слободи новинарског фотографисања уметничких дела, споменика и објеката који се налазе у јавном простору, то ће озбиљно угрозити слободу изражавања, упозориле су данас међународна и европска федерација новинара.

 

Како се наводи у саопштењу НУНС-а, Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерација новинара (ЕФЈ) данас су изразиле најозбиљнију забринутост због претњи такозваној "слободи панораме".

"Слобода панораме" је принцип по коме је дозвољено фотографисање и снимање уметничких дела и зграда на јавним површинама.

Он се поштује у већини земаља чланица ЕУ и спречава ауторе уметничких или грађевинских дела да туже фотографа или дистрибутера тих снимака због повреде ауторског права.

Како је објашњено у саопштењу, ЕП ће сутра вероватно усвојити иницијативу за измену европског нормативног пакета о ауторском праву због чега су ИФЈ и ЕФЈ у заједничком саопштењу позвале европске парламентарце “да гласају против одредбе која је лоша за штампу и лоша за демократију”.

- Уколико буде усвојена, ова одредба ће отворити врата за доношење закона којим ће се државним институцијама дати овлашћења да субјективно одлучују од слободи новинарског фотографисања уметничких дела, споменика и објеката који се налазе у јавном простору- објаснио је председник ИФЈ Џим Бумела.

Према његовим речима то ће озбиљно ометати слободу изражавања тако што ће спречавати професионалне фотографе да слободно извештавају и информишу јавност.

Иницијатива која ће се сутра наћи на дневном реду ЕП подразумева да се за фотографисање у комерцијалне сврхе на јавним местима претходно тражи одобрење надлежне државне институције, чиме се руши "слобода панораме".

Коментари (1)

Остави коментар
чет

09.07.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:09

Besposlen pop, jarice krsti

Mislio sam da je tekst "Debate: should the freedom of panorama be introduced all over the EU?" samo samo jedan od dobrih predloga "Gugla". Ocigledno da je stvar mnogo "ozbiljnija" i "interesantnija". Jer, "besposlen pop, jarice krsti".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси