Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радоњић: Био сам изненађен и у шоку кад сам чуо за убиство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2015.

Извор: Танјуг

Радоњић: Био сам изненађен и у шоку кад сам чуо за убиство

Суђење четворици бивших припадника Државне безбедности оптуженим за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године настављено је данас у Специјалном суду у Београду. Другооптужени, некадашњи шеф београдског центра Државне безбедности, Милан Радоњић, наставио је данас излагање своје одбране одговарањем на питања тужиоца, бранилаца и суда, док је првооптужени тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић то завршио почетком јуна негирајући оптужбе.

 

Радоњић је поред осталог навео да је, када је чуо да је Ћурувија убијен, био у шоку и веома изненађен.

"Не могу сад да вам објашњавам како сам се тада осећао, нити шта сам прво урадио, али колико се сећам, обавестио сам начелника ресора и одмах дао налог да се прикупе сви подаци о Ћурувији који су прикупљени током спровођења оперативних мера", рекао је Радоњић.

Све податке је, како је додао, предао градском СУП-у. Радоњић је потврдио да је Ћурувија праћен због сумњивих контаката и да је он издао налог да се праћење прекине "када је дошло до контакта и примопредаје" (новца).

Он је напоменуо да би праћење можда и било настављено три, четири, пет дана касније да није дошло до убиства.

"Моји оперативни налози зависили су од оперативних података службе, а не од моје добре воље", нагласио је он.

За убиство Ћурувије су, поред Радоњића и Марковића оптужени главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак, који је у бекству.

Радоњић је на претходном суђењу негирао кривицу, напомињући да никада није починио ниједно кривично дело.

Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године, у време НАТО бомбардовања Србије, испред зграде у којој је живео у Београду.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић служи казну од 40 година затвора у пожаревачкој Забели, а Кураку се суди у одсуству јер је у бекству и за њим је расписана међуанродна потерница.

По оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, а сауцесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Цурувијину супругу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси