Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напади на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2015.

Аутор: Љ. Ђ. Извор: НУНС

Од почетка године до маја десило се 16 напада на медијске раднике

Напади на новинаре

И ова година нажалост, обилује бројним непријатностима које су новинари доживели приликом обављања посла. Од почетка године до 1. јуна забележено је 16 инцидената - од физичких напада, вербалних претњи до напада на имовину новинара и редакција у којима раде.

 

Статистички гледано, од наведеног броја, десет се односи на вербалне претње, деслила су се четири физичка напада на колеге, као и два напада на имовину. На „мети“ хулигана више су биле мушке колеге – њих девет и две колегинице.

Ако је за утеху, у односу на исти период претходних година од када водимо статистику, укупан „скор“ је мањи гледано по годинама од 2008.

Како то обично бива, многе пријаве колега заврше се изјавом у полицији, или „чаме“ негде у фиоци у неком суду, ако до њега уопште дођу.У жељи да проверимо колико су надлежни посвећени овим проблемима, разговарали смо са неколико колега.

Нападачи у притвору

Верану Матићу, који је и председник Комисије за истраживања убистава новинара, је упућена претња на електронску адресу је 14. априла у 11 часова и 38 минута са мејла nemanjaristic88881@gmail.com која обилује говором мржње и претњом да ће “ускоро, бити ухапшен и стрељан од стране Војске Србије по наредби државног врха." Немања Ристић потврдио је за Блиц да је послао претећу електонску поруку Матићу.

Поводом овог немилог догађаја колега Матић нам је изјавио да је “пошиљалац претеће поруке идентификован и да се налази у притвору.”

“Починилац је хапшен две недеље после упућене претње и одређена му је мера задржавања од 30 дана. Како је тај рок истекао, Ристићу је продужен притвор за још 30 дана, који му истиче 29. јуна. Како сам обавештен, он иначе, има подебљи криминални досије. Ја сам дао исказ и изјаву у Тужилаштву и поступак иде даље, казао је Матић.

Матић је још навео да “је осим њега, тужилаштво прикупило исказе три оштећене стране -  аустријске амбасаде, дирекције Теленора, те да се још чека исказ америчке амбасаде.“

„Онда ће то поднети суду са за психијатријско лечење у институцији затвореног типа, може се издати до две године са ревизијама на три месеца. Према информацијама које имам, продужаваће му се притвор до судске пресуде“, закључио је Матић.

"Уместо полиције, испитивао ме је члан СНС-а"

Новинар Владимир Јешић нападнут је на улици у Инђији, када је на њега у близини зграде у којој станује његов брат, на њега, како је навео, насрнуо “крупан човек у црној јакни”, који га је ударио, гурнуо на ограду, и запретио да ће га убити. Нападач је побегао у сивом аутомобилу који је полиција веома брзо пронашла. 

Јешић нам је у телефонском разговору рекао да је у питању опструкција од стране полиције, када је у питању његов „случај.“

„Полиција одбија да истражује случај. Мени су послали полиграфисту-психолога да разговара са мном и људе из београдског МУП-а. Парадокс је то да је Унутрашња контрола МУП-а закључила да према Владимиру Јешићу није поступао нико осим Инђијске полиције. А представник јавности кога је министар унутрашњих послова именовао да буде члан Надзорне комисије је из СНС. Прво ме испитује човек из СНС-а, а у извештају је написано да ми није поставио ни једно питање. Најфлагрантније од свега је то да у извештају стоји да нико из СНС није радио са Владимиром Јешићем. Случај се апсолутно не процесуира. Налази се у Унутрашњој контроли МУП-а. Стога сам се обратио заштитнику грађана за помоћ“, каже Јешић.

Према његовим речима, локална полиција у Инђији је била професионална, идентификовала починиоца и установила да је возило којим је нападач побегао од једне рент-а-кар агенције изнајмио председник Општинског одбора СНС у Инђији Владимир Гак.

Међутим, случај је добио нобичан обрт када га је 15. априла полиција у Инђији привела на саслушање и на коме су били полицајци из Београда, који су вршили "страховит притисак" на њега да промени исказ, у којем је навео да га је физички напао непознати мушкарац и да му је претио смрћу и у којем је додао да иза тога напада стоји председник Општинског одбора СНС у Инђији Владимир Гак. Казао је још и да полицајци из Београда нису желели да му дају записник са саслушања. "Рекли су ми: 'Што се нас тиче, ти уопште ниси ни био у полицијској станици'", рекао је Јешић.

"То је политичка фарса, а не полицијска истрага", рекао је Јешић.

МУП од Фејсбука допио IP адресе

Данилу Реџеповићу, уреднику портала Телепромтер.рс је 21. маја ове године, на приватни фејсбук налог стигла претећа порука са фотографијом главе мртвог човека са разарајућом прострелном раном на десној страин лица.

У детаљном одговору који је НУНС-у стигао мејлом, Реџеповић је написао да је “  случај истог дана пријављен Сектору за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова”, те да је “прво објавио текст, па тек онда случај пријавио полицији.”

„Био сам у контакту са начелником Сектора, Сашом Живановићем. Како ми је речено, МУП је преко међународне правне помоћи од компаније Фејсбук тражио ИП адресе за профил извесног Немање Савића. Био сам искрено изненађен да је компанија Фејсбук већ следећег дана одговорила и МУП-у доставила ИП адресе”, наводи Режеповић.

Он појашњава да су “према Живановићевим речима, ‘ИП адресе  натоване’ и да ће бити тешко пронаћи правог власника ИП адресе јер се ради о више ИП адреса које се додељују разним корисницима”.

“Колико сам разумео, извесни Немања Савић је приступао свом Фејсбук налогу преко мобилног телефона и није користио јединствену ИП адресу. Он је после слања претеће поруке деактивирао профил. Међутим, неколико дана касније, профил је активирао. О томе сам одмах обавестио Живановића и проследио му наводну фотографију Немање Савића”, каже Реџеповић.

Колега Реџеповић нам је проследио и одговор из полиције у коме стоји:

“Хвала Вам што сте се јавили и доставили нам нове информације. Ми смо прошли пут извршили провере преко ФБ на основу налога тужилаштва и на жалост све ИП адресе које смо добили су натоване (2 од ВИП-а а остале припадају Теленору), што значи да извесни Немања приступа Интернет мрежи преко смарт телефона. Без обзира што су адресе натоване и мала вероватноћа да ћемо од провајдера добити податке о кориснику ми ћемо иницирати захтев за добијање наредбе надлежног суда за утврдјивање корисника ИП адреса које нам је доставио ФБ. Свакако да ћемо и сада доставити извештај тужилаштву како би поново контактирали ФБ и тражити од њих адекватне провере.”

Реџеповић је још навео да је ово била његова последња преписка са полицијом. “Нисам обавештен о даљим корацима Тужилаштва у овом случају”, закључио је он.

Кривична пријава за угрожавање сигурности

Новинарки Б92 Сањи Игњатовић Екер су 26. маја упућене претње телефоном. Повом овог случаја реаговали су полиција и тужилаштво, приведене су две осумњичене особе и против једне особе је подигнута кривична пријава за угрожавање сигурности.

“Сутрадан после пријаве случаја позвали су ме из полиције и обавестили да је против једне женске особе поднета кривична пријава за угрожавање сигурности. За сада је прича завршена на том делу. Очекујем да процес што пре почне и да се што пре заврши. Када ће то бити незнам”, изјавила нам је Екер.

Од полиције - само извини!

Колегу Жарка Богосављевића, који је запослен у Радију 021, је приликом фотографисања саобраћајне несреће у Новом Саду, физички напао један од учесника у аутомобилском судару. Том приликом је задобио ударац ногом у пределу стомака. Да апсурд буде већи, полицајац који је дошао на увиђај и био сведок догађаја, није реаговао поводом овог напада. 

“Запањујуће је да ми полицајац, после физичког напада једног од учесника саобраћајне несреће, није чак ни узео изјаву. Само ми је рекео: ‘Сколони се, видиш да је будала!’’, иако је имао све податке о тој особи!? Добио сам јак ударац јер ме је нападач шутнуо коленом, тако да сам после тога три недеље осећао бол у пределу слезине”, каже Богосављевић.

Он резигнирано констатује да “када су медијски радници у питању полиција готово ништа не ради у вези са претњама и физичким нападима на њих.”

Колега Богосављевић подсећа да је и раније било сличних инцидената, који су остали нерасветљени. “Само су ми се два-три пута извинили из полиције. И то је све”, закључио је Богосављевић.

Новинарки бечејског Мозаика Љиљани Милованов претње телефоном је упутио директор бечејске Дирекције за изградњу Горан Матић. Незадовољан њеним текстом о раду овог предузећа, он ју је назвао и рекао да ће убудуће „другачије разговарати“. Колегиница Милованов није случај пријавила полицији, а у телефонском разговору нам је рекла “да од тога инцидента није било непријатности од стране директора”, те да “од тада имају коректну сарадњу”.

Случај политички заташкан

Члан Општинског већа Шида Душан Стефановић је 22. априла вређао и псовао новинарку и сниматеља Сремске телевизија док су били на задатку, претећи да ће им "разбуцати камере". Екипа Сремске ТВ је истраживала причу о резултатима конкурса за јавно информисање на територији општине Шид.

Од уреднице те телевизије Дуње Романдић сазнали смо да је “цео случај завршен тамо где је и почео”. “Из Тужилаштва нам је саопштено да нема елемената за покретање било каквог поступка”, казала је Романдић.

“Шта да помислите када председник општине на конференцији за новинаре јавно каже да је звао шефа полиције у Шиду да интервенише у вези са овим инцидентом јер сматра да му не треба придавати значај. Ако додамо и чињеницу да је Душан Стефановић бивши шеф кабинета председника општине, јасно је да је случај политички заташкан. После свега, остаје горак укус”, закључила је Романдић.

Поједини случајеви су донекле полицијски расветљени и надамо се да ће добити и судски епилог. Народна изрека каже: “Правда је спора, али достижна”.

Надамо се да ће тако бити и када су у питању новинари.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси