Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одлазак Живице Туцића: Редак дар уравнотежености
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2015.

Извор: Радио Слободна Европа

Одлазак Живице Туцића: Редак дар уравнотежености

Живица Туцић , публициста, познавалац верских тема и аналитичар збивања у црквама у Србији и свету преминуо је у суботу у Београду. Више од 30 година бавио се дипломатијом, писањем у црквеним и другим медијима, радио као уредник, новинар и аналитичар, држао предавања и трибине о религијским темама.

 

Уравнотеженост и одсуство било какве субјективности, прве су асоцијације на Живицу Туцића, које је говорећи о њему истакао протођакон Љубомир Ранковић.

Његовим одласком јавност је, каже Ранковић, после Мирка Ђорђевића остала без још једног изузетног тумача религијских феномена. 

“Био је достојан сваког поштовања и дивљења будући да се бавио питањима и феноменима свих религија и конфесија. Може се рећи да је задужио цео тај религијски корпус. Имао је осећај за уравнотеженост у судовима, потпуну избалансираност. Красило га је одсуство сваке субјективности и у њему није било острашћености. Чак и ако се појави неки догађај који збиља узменирава и иритира човека, он је умео то изузетно добро да дефинише. Да разуме и актере догађаја да што би се рекло, спусти лопту, и то објасни на начин да никога не иритира. Просто, да тако кажем, угаси вулкан. Он је имао један изузетан дар за то, један божји дар који је поседовао, кога данас драматично мањка људима и посленицима јавне речи”, каже протођакон Љубиша Ранковић.

Туцић, кога је красила спремност да увек отворено говори о верским темама, аргументовано критикује црквене званичнике и разјашњава нејасноће био је оснивач Фондације Јелисавета Фјодоровна и Верске информативне агенција, која је годинама извор информација о значајним догађајима у свим конфесијама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси