Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брена за Амере купује ТВ Прва и Б92!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2015.

Аутор: Н. А, М. Д. Извор: Информер

Брена за Амере купује ТВ Прва и Б92!

Амерички инвестициони фонд ККР, којим руководи бивши шеф ЦИА генерал Дејвид Петреус, на корак је од договора с грчком „Антена групом“ о преузимању српских телевизија Б92 и Прва, потврђено је Информеру у више одлично обавештених извора! Ову операцију преузимања две телевизије са националном фреквенцијом у име Американаца у Србији, веровали или не, предводи Фахрета Јахић познатија као Лепа Брена!

Астрономске цифре

Генерал Петреус је,како сазнајемо, лично поставио певачицу за пројект менаџерку у овом послу.

Бивши шеф ЦИА је, кажу његови сарадници, напросто одушевљен досадашњом сарадњом са Јахићевом и у више наврата је рекао да је она „вероватно најбољи бизнисмен у региону“!?!

„Јунајтед група“, ћерка фирма инвестиционог фонда ККР у Србији, већ је власник највећег кабловског оператера СББ и „Гранд продукције“. Поседује и бројне спортске канале и информативну ТВ Н1 (погледајте оквир). Сувласници су и интернет портала дневног листа „Блиц“, а неки тврде да је ККР газда и једног дневног листа.

Како сазнајемо, договор ККР и грчке „Антене“ о преузимању ТВ Б92 и Прва тренутно се „ломи“ на око пет милиона долара. Толика је, наиме,  разлика између цене коју траже Грци и износа који су Американци спремни да плате.

Разговори Грка и ККР су при крају. Остало је само да се договори цена.

Финансијска криза у Грчкој могла би битно да убрза тај договор јер „Антена“ тамо има великих проблема у пословању, истиче наш извор, додајући да ће ККР евентуалном куповином две телевизије с националном фреквенцијом контролисати изузетно велики део медија.

То је легитиман медијски бизнис, али остаје да се види да ли овде постоје недозвољене концентрације власништва.

Држава ће ту дати последњу реч...

Лепа Брена се јуче није оглашавала. Уместо ње, огласила се портпаролка Ивана Ђорђевић: „У питању је дезинформација“, било је све што нам је Ђорђевићева рекла, узгред нас оптужујући да водимо кампању против госпође Фахрете Јахић.

Сличан коментар добили смо и од Мање Грчић, директорке „Антена групе“ за Србију, која за Информер тврди да „преговори о куповини Прве једноставно не постоје“.

Исто каже и портпаролка Б92 Беба Драгић, истичући да та телевизија не преговара ни са Лепом Бреном, ни са „Јунајтед групом“.

Нема монопола

На другој страни, председник Комисије за заштиту конкуренције (КЗК) Милоје Обрадовић каже да не може унапред да оцењује да ли би ККР куповином Прве и Б92 стекао монопол.

Ако добијемо захтев, у сарадњи са другим надлeжним органима покренућемо поступак анализе власништва и истраживања тржишне моћи тих фирми. Важни параметри су рејтинзи и учешће у гледаности тих телевизија, наглашава Обрадовић за Информер.

Горан Караџић, председник Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), сматра да ова куповина, ако се оствари, неће нарушити конкуренцију. 

Закон дефинише да укупна гледаност повезаних медија не може бити већа од 35 одсто.

У случају Б92 и Прве, то је 2014. било око 21 проценат. Кад се томе додају кабловске телевизије Н1 и Гранд, то једва прелази 22 одсто, закључује Караџић.

Шта све сада има ККР у Србији

СББ Тотал

ТВ Гранд

8 канала Спорт клуба

Н1

Синеманију

ТВ Ултра

Мој угао

Игор Авжнер, медијски стручњак

Грци ће продати Б92 и Прву, које ни по квалитету, ни по гледаности не испуњавају њихове критеријуме. Питање је ко је огдоворан што ће ККР, ако склопи посао с непостојећом фирмом у Холандији, избећи плаћање пореза.


Грци прекјуче званично преузели ТВ Б92 и Прву

Савет РЕМ сапоштио је да је на седници 29. јуна 2015. одобрио обједињено власништво две телевизије са националном дозволом Прва и Б92: „Већински власник обе телевизије постала је фирма „Антена група БВ“ из Холандије, чији су оснивачи чланови породице Кирјаку“, пише у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси