Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Владање преко таблоида: Ко то прети Зорани Михајловић?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2015.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Бранка Тривић

Владање преко таблоида: Ко то прети Зорани Михајловић?

После писања „Информера“ и других таблоида да је Зорана Михајловић на прошлонедељној седници Владе једина подржала британску резолуцију о Сребреници, на потпредседницу Владе и министарку саобраћаја сручила се салва оптужби у жутој штампи, а на друштвеним мрежама појавиле су се чак и претње смрћу.

 

Нереаговање власти и тужилаштва на овај слободни таблоидни лов на људе који предуго траје, порука је да се таква пракса и даље може некажњено спроводити, оцењују саговорници РСЕ

Након што се у „Информеру“ појавио наслов „Министарка верује да су Срби силовали децу“?! поједини самозвани аналитичари блиски владајућој странци сместа су се огласили оптужбама да је „додворавање западним силама већ превршило сваку меру“. А друштвене мреже су се усијале од линча на министарку Зорану Михајловић, те се тако на Фацебооку могло прочитати „Боље вештицу спалити“, „Ја нисам да се смени, ја сам да се стреља одма“.

Ово није ни први, а по свој прилици, ни последњи, пут да се преко таблоида организује линч на јавне личности, челнике независних институција, па и одабране функционере. Оно што је симптоматично и речито јесте чињеница да се из Владе поводом напада и претњи смрћу потпредседници Владе Србије нико није огласио, ни тако што би се бар од тога оградио.

Револверашки таблоидни напади на политичке опоненте, личности из независних институција, али и одабране политичаре из владајће коалиције, постали начин управљања у Србији, оцењује за РСЕ Драган Јањић, потпредседник Независног удружења новинара Србије.

„То постаје овде нека врста начина владања, постојана пракса од које се не одустаје ни када је реч о сопственим људима, ни када је реч о људима из институција и власти, ни када је реч о политичким опонентима. Све је могуће, све је дозвољено јер нема реакција, изузев у оним ситуацијама у којима се неко ко је у врху власти осећа лично погођеним. Дакле, некоме одговара да то буде овако, у противном би се одмах издало саопштење или би се одржала нека ванредна конференција за новинаре. Овако се напросто пушта да министарка која је наводно имала став који се некима или већини у Влади не допада да буде напросто медијски рашчеречена. Тако се влада и тако се шаље порука некоме шта му се може учинити ако не буде добар“, оцењује Јанић, који додаје да медијска удружења не могу много учинити да стану у крај оваквој таблоидној егзекуцији људи:

„Новинарска удружења су слаба и она својим ставовима не могу много да промене. Могуће је да министарка тужи лист због таквих инсинуација и због линча коме је изложена.“
Насловне стране „Информера“ у дугом временском периоду рефлектују застрашујући морални пад професије, али и надлежни органи морали би да се огласе, сматра Милан Антонијевић, из Комитета правника за људска права.

„Мислим да се од тога морају оградити сви политичари, сви који се баве слободом медија и да морамо видети и реакције надлежних органа. Мислим да има чак и елемената кривичног дела у тим насловним странама, прогањања, као и угрожавања безбедности Зоране Михајловић, а и раније Заштитника грађана Саше Јанковића. Свака та кампања која се води на насловним странама ’Информера’ има за последицу угрожавање сигурности људи и касније, претње које се могу и обистинити. У том смислу, неко мора сносити одговорност, а и на државној страни мора се видети одређена реакција“, истиче Антонијевић, уз оцену да у овом случају, али и претходним, има простора да се покрене Тужилаштво, али да је симптоматично што оно остаје пасивно.

„Има простора да Тужилаштво реагује, мислим да је оно чак и дужно да реагује с обзиром да је то изазвало велику пажњу јавности, не само овај случај него и случај заштитника грађана Саше Јанковића. Не видим да је било активног односа Тужилаштва, што даје за право онима који овакву кампању, овај линч, воде да се не либе да то раде и у будућности јер очигледно то могу да раде некажњено“, упозорава Милан Антонијевић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси