Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неопходна независност новинара за разумевање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2015.

Аутор: С. Новосел Извор: Данас

Неопходна независност новинара за разумевање

ОЕБС је право тело за покретање дискурса ратног независног новинарства. Овај закључак је провејавао кроз дискусије учесника дводневне конференције „Новинарска сигурност, медијске слободе и плурализам у време конфликта“, која је одржана у Бечу.

Био је то један од највећих скупова у оквиру ОЕБС-а који је окупио близу 300 представника држава чланица ОЕБС, новинара из тих земаља и међународног цивилног сектора.

У центру збивања био је конфликт између Украјине и Русије, промоција новинарске сигурности у тој зони, другачија интерпретација конфликта кроз ставове грађана које владе те две земље развијају кроз пропаганду.

Мишљења су укрстили људи из Украјине и Русије, али и они који су искусили балкански конфликт: шта треба превентивно да се уради како би се физички и правно заштитили новинари, како треба да се истраже процеси који гуше слободу медија, како да се промовишу најбоље праксе да не дође до нарушавања слободе штампе и шта треба да се уради како би се санкционисала тела која су заустављала информације и промовисала неслободе.

Један од уводничара на конференцији био је Рој Гатман, сада извештач са Блиског истока, а деведесетих година извештач са попришта балканског сукоба.Он је нагласио неопходност „покривања конфликта на фер и балансиран начин, а то значи да треба дати шансу свим странама у сукобу“.

На конференцији прилику да организују разговоре добили су представници цивилног сектора.

Једна од тема била је „Историја као пропаганда изазови за медијске слободе“. У оквиру ове теме речено је да „често у време ратних сукоба пропагандна машинерија у оквиру медија користи историјске чињенице које се на другачији начин интерпретирају, јер имају потребу да на неки начин дођу до савести и срца грађана и добију подршку за операције које су у конфликту доста радикалне“.

Једна од тема била је и Дигитална револуција у Источној Европи, која је сада на линији фронта. Дигитална безбедност је још увек тема о којој се мало прича, јер је у току сукоба још компликованија зато што се њом баве и тајне службе, „честа су пресретања информација које новинари раде ван домена транспарентности“.

Незаобилазна је била и новинарска етика и њена подложност мењања у конфликтној ситуацију. О томе су најбоље сведочили они који су искусили сукобе на простору бивше Југославије.

Са овог скупа представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић поручила је да је у време конфликта неопходна независност новинара као фактора за разумевање свих страна.

Амбасадорка Сања Милинковић, заменица сталног представника Србије у ОЕБСу, истакла је да је тема конференције једна од приоритета које Србија промовише ове године. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси