Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Утисак недеље" и случај Битићи у извештају САД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2015.

Извор: www.danas.rs

"Утисак недеље" и случај Битићи у извештају САД

Најозбиљнија кршења људских права у Србији односе се на дискриминацију и социјално насиље против припадника мањинских група, посебно Рома, а приметно је и малтретирање новинара и притисци у правцу аутоцензуре, наводи се у извештају америчког Стејт департмента о људским правима у свету који је представио државни секретар САД Џон Кери.

У извештају се указује и на постојање корупције у здравству, образовању и неким гранама власти, као и на неефикасан правни систем, дуги период притвора пре суђења и лош третман затвореника.

Нико од чланова Владе Србије које је Данас јуче контактирао није желео да коментарише овакву оцену америчких власти.

Америчка влада наводи да је у Србији законом забрањено вршити притисак на представнике медија или на било који начин утицати на њихов рад, али и подсећа да је током године забележено неколико примера напада и застрашивања новинара.

Њихов извештај осврће се и на то да су постојали наводи о томе да је власт цензурисала медије, иако је то законима забрањено.

Према њиховим наводима, економски притисци такође усмеравају медије ка аутоцензури.

"У септембру су укинуте три политичке ток-шоу емисије, због чега су протестовала новинарска удружења оптужујући политику да се меша у програмску концепцију медија због критике на рачун владе", наводи се у извештају, у којем се додаје да је реч о емисијама "Утисак недеље" (Б92), "Сарапин проблем" и "У Центру" (Студио Б).

Такође, истиче се да недостатак транспарентности медијског власништва, државно власништво у медијима и претње и напади на новинаре угрожавају слободу медија и слободу говора у Србији.

Стејт департмент подсећа и на нерешено убиство америчких држављана браће Битићи из 1999. године.

Почетком септембра, како се додаје, Тужилаштво за ратне злочине Србије омогућило је страном тиму за истрагу овог убиства приступ сведоцима и обавестило истражитеље да, упркос непостојању напретка у том случају, они настављају да раде на томе.

САД оцењују и да затвори у Србији не испуњавају међународне стандарде и да су капацитети неколико објеката преоптерећени, да су хигијенски услови лоши, без адекватног осветљења и вентилације, као и да особље није дисциплиновано.

Вашингтон, такође, указује да се дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа уз посредовање ЕУ наставља у Бриселу, додајући да су "административне структуре севера Косова делимично интегрисане у националну администрацију", а да су нерешени споразуми о заједници српских општина, о телекомуникацијама и интеграцији правосудног сектора.

Притисци званичника на медије на КосовуКада је реч о поштовању људских права на Косову, у извештају Стејт департмента се указује на пријављене случајеве лошег полицијског третмана затвореника, корупцију и фаворизовање у затворима, застрашивање новинара од јавних функционера и криминала, ограничавање верских слобода и насиље над верским објектима, слаб напредак у повратку избеглих лица, корупцију у власти и спорадичне етничке тензије. Независни медији, истиче се, на удару су притисака владиних званичника, политичких партија и спреге бизниса и власти.

Кина одговорила САД

Кина је критиковала САД због кршења људских права, осудила је због полицијске бруталности, расизма и глобалног прислушкивања. У извештају који се углавном ослања на писање америчких медија, Биро за информације кинеског Државног савета навео је да се у САД често догађају тешки злочини и да полиција често користи прекомерну силу.

Поред тога, америчке обавештајне агенције спроводе тортуру према осумњиченима за тероризам и "крше људска права у другим земљама" нападима беспилотним летелицама и шпијунирањем. Документ о стању људских права у САД, Кина је објавила један дан након што су САД објавиле свој годишњи извештај о стању људских права у свету.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

30.06.

2015.

Theodor [нерегистровани] у 09:29

Re:

Ako je tekst istinit ne vidim kakve veze ima koji ga je dnevni list objavio?

Одговори
пон

29.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:43

ne zelim

Ne zelimo da nam citirate Danas. Petokolonasi su nas dosta ojadili.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси