Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опозиција против измена, ДС - Влада Србије пала на испиту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2015.

Извор: Бета, RTВ

Опозиција против измена, ДС - Влада Србије пала на испиту

Скупштина Србије почела је седницу на чијем ће дневном реду бити речи о изменама закона о медијима, пошто је јуче Одбор за културу и информисање усвојио у начелу Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима.

Измене Закона о јавном информисању и медијима, којима се продужава рок за приватизацију медија до 31. октобра, подржале су данас странке владајуће већине, а против њих су опозиционе Нова странка, ЛСВ, СДС и ДС, уз поруку демократа да су Влада Србије и Министарство културе и информисања "пали на првом испиту" када је медијска реформа у питању.

У скупштинској расправи о тим законским изменама, из Нове Србије је поручено да би требало размислити да агенција Танјуг остане у државном власништву.

Министар културе и информисања Иван Тасовац је, међутим, рекао да ће усвајање предложених законских измена омогућити успешну приватизацију свих медија и наставак процеса медијских реформи.

Тасовац је навео да у Србији постоји 1.447 јавних гласила, 110 телевизијских станица, 325 радио станица, а да се из 74 медија држава повлачи из власничке структуре.

"Месецима слушамо приговоре на рачун утицаја државе на рад медија, а у тренутку када се она повлачи из власничке структуре слушамо критике зашто то чинимо. Овим (изменама) смо дали јос једну шансу и самим медијима који нису показали довољну одговорност, а и локалним самоуправама", рекао је Тасовац.

Додао је и да ће 13. августа бити завршен упис у регистар медија, чиме ће још један важан корак у оквиру медијских реформи бити завршен, будући да ће показати власничку структуру свих медија у Србији.

Посланик Нове Србије Драган Јовановић рекао је да ће Србија до 31. октобра остати без много медија, међу којима је и агенција Танјуг, наводећи да би требало размислити да се у закону направи изузетак како би Танјуг остао у државном власништву.

"Да ли треба да се одрекнемо државне новинске агенције, која држава у окружењу нема државну агенцију? Сви смо везани за Танјуг и на оно Танјуг јавља. Држава треба да размисли да се код таквих сервиса као што је Танјуг направи изузетак. Да не останемо уписани као неко ко је угасио Танјуг", рекао је Јовановић, додајући да ће његова странка подржати предложене измене, с обзиром да је део владајуће већине.

И док Тасовац каже да је Закон о јавном информисању и медијима донет августа прошле године те да је њиме предвиђено повлачење државе из власништва над медијима, демократе наводе да су Влада Србије и Министарство предлагањем измена Закона о јавном информисању и медијима “пали на првом испиту”, будући да је у време доношења закона он био најснажнији њихов одговор на примедбе о недостатку медијских слобода.

"Померање рока је урађено у последњем тренутку, без довољно јаке аргументације, без могућности да се та ствар расправи у медијској заједници и у парламенту", рекла је Весна Марјановић, посланица ДС и председница скупштинског Одбора за културу и информисање, наводећи да ће њиховим доношењем бити нарушена конкуренција, поготово када су у питању новинске агенције.

"Танјуг ће се и даље финансирати из буџета, док ће остале агенције бити саме на тржишту. За Танјуг је опредељено 86 милиона динара, што је више него што све три агенције могу да остваре на тржишту за месец дана. Овим се гуши медијска конкуренција", рекла је Марјановић, наводећи да се у предложеним изменама нигде не спомиње како ће се финансирати локални медији до 31. октобра.

Тасовац је на то одговорио да ће држава са изласком из медија каснити четири месеца, али да неће одустати од тог процеса.

На примедбе посланика ЛСВ да ће применом предложених законских измена бити угашени локални медији који имају велики значај за локално становништво, као и медији на језицима националних мањина, те да ће тиме бити угрожена Уставом загарантовано право на информисање на језицима мањина, Тасовац је поручио да ниједно стечено право националних мањина ни на који начин није умањено.

И из СДС су исказали бојазан за функционисање и финансирање локалних медија до 31. октобра, док су социјалисти најавили амандман за изједначавање положаја свих субјеката у поступку приватизације, имајући у виду да је рок за завршетак приватизације међународног Радија Југославија 31. јул, а и демократе су поручиле да би било штета да Србија изгуби могућност емитовања програма на страним језицима.

Давенпорт: Држава да се повуче из медија šто пре

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт поручио је данас да ЕУ прати имплементацију медијске стратегије у Србији, која, како је констатовао, касни, истакавши да је њена примена изузетно важна како би се држава повукла из медија.

"Желимо да охрабримо не само владу већ и друге учеснике и партнере да дође до имплементације јер је важно да се држава повуче из медија у Србији", рекао је Давенпорт на конференцији "Национални оквир квалификација у Србији - успостављање комуникације између образовања и тржишта рада".

Он је подсетио да је влада донела одлуку да се продужи рок за имплементацију медијске стратегије до 31. октобра нагласивши да је важно да дође до потпуне примене те стратегије, коју је Парламент усвојио пре неколико година, а чије спровођење прати ЕУ.

"Писали смо о томе у прошлогодишњем извештају о напретку, а писаћемо и у новом извештају о напретку који ћемо представити у октобру", најавио је Девенпорт.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси