Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опште погоршање одрживости медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2015.

Извор: Бета

Опште погоршање одрживости медија у Србији

Индекс одрживости медија у Србији за 2015. годину је 1,8 на скали од четири, што представља погоршање у односу на претходне године, показали су данас представљени резултати невладине организације Ајрекс (IREX).

"Дошло је до погоршања општег кретања медијског сектора у Србији и заправо он је онакав какав је био кад је Милошевић пао с власти. Ово је јако озбиљна чињеница која је довела до тога да је Србија по индексу у групи са Азербејџаном, Русијом и Белорусијом", рекао је организатор истраживања Индекса одрживости медија Горан Цетинић у Београду.

Он је навео да је по критеријуму слободе говора Србија добила оцену 1,94, да је професионално новинарство оцењено са 1,5, док су плураритет извора и економска самодовољност добили мало изнад 1,5.

"Негативно је оцењено што су пратећи акти медијског сета закона одложени, цензурисање друштвених мрежа, напади на Пешчаник и друге сајтове, претње и напади на новинаре и неадекватне реакције власти, притисци власти да објаве готове информације", додао је Цетинић.

Према његовим речима, медијске институције подршке оцењене су са 2,17, а замера се да су институције превише концентрисане у Београду и другим великим градовима.

Михајловић: Морамо обезбедити таксу 

Директор Радио-телевизије Војводине (РТВ) Срђан Михајловић истакао је да су јавни сервиси веома важан фокус како би био обезбеђен плурализам и додао да РТВ увек иде ка томе да производи што више вести, а да садржај буде окренут ка грађанима Војводине и Србије.

"Морамо обезбедити таксу тако да проценат наплате буде висок и ако то будемо имали уз реструктурирање онда можемо очекивати и да медијски садржај буде занимљив и у Србији и у региону", навео је Михајловић.

Главни и одговорни уредник новинске агенције Фонет Зоран Секулић оценио је да је одрживост медија у Сбији оксиморон, јер је одрживост неодржива.

"Нема јефтинијег садржаја од вести новинских агенција и не постоји рад који је више обезвређен него рад новинара у агенцији", додао је он.

Секулић, који је и председник Управног одбора Асоцијације медије рекао је да нема социјалног дијалога на нивоу професије, као ни репрезентативног синдиката који би заступао интересе новинара.

Он је указао и да је лоше што само седам одсто становништва Србије купује новине, као и што више не постоји одитовање тиража, већ медији сами треба да га пријављују.

"Кад се заврши процес регистрације медија у августу нећемо имати прецизне податке јер је процес регистрације добровољан. Не зна се ни да ли ће рок за приватизацију медија заиста бити готов у октобру", навео је Секулић.

Уредник обреновачке телевизије Маг Мирослав Пауновић казао је да могуће да поново дође до одлагања рока за приватизацију јер "нема решења за Студио Б, ТаЊуг или неку велику телевизију у Србији".

"Ми ћемо да захтевамо безуслован завршетак приватизације, као и да се одваја два одсто из буџета за локалне медије", рекао је Пауновић.

Он је најавио и да је у сарадњи са 20 локалних самоуправа за септембар припремљена заједничка телевизијска шема која ће бити емитована у периоду од 18 до 23 часа. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси