Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Азербејџански државни медији објавили лажно писмо осуђене новинарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2015.

Аутор: Robert Coalson Извор: Радио Слободна Европа

Азербејџански државни медији објавили лажно писмо осуђене новинарке

Азербејџанска новинарка Хадиџа Исмаилова, која је извјештавала о корупцији високих азербејџанских званичника је написала неколико отворених писама након што је у децембру 2014. године осуђена без суђења. Међутим, ниједно од тих писама није добило простор у азербејџанским државним медијима. До сада.

 

Исмаилова, која је сурадница РСЕ/РЛ је 11. јуна објавила писмо у New York Times-у поводом отварања првих Еуропских игара у Бакуу.

Два дана касније, азербејџански медији су објавили писмо са наводно истим садржајем на врло лошем енглеском и азербејџанском, готово преписујући наслов изворног текста.

Међутим, верзија која је објављена у Бакуу се значајно разликује од оригиналне.

„Најбољи и најпаметнији Азербејџанци су затворени и скривени од Еуропских игара,“ написала је Исмаилова у New York Times-у. „Нису жељели да нас видите и да чујете наше, за њих неприкладне, али истините приче.“

Тај дио су азербејџански медији пренијели на слиједећи начин: „Они најгори Азербејџанци су затворени и скривени од Еуропских игара. Нису жељели да видите наше злочине и слушате наше неприкладне лажи.“

У оригиналном писму Исмаилова позива своје присталице да се „наставе борити за људска права“, док у верзији објављеној у азербејџанским медијима стоји да би се требали „наставити борити против саботера“ како тамо очито називају борце за људска права.

Читаво писмо које је објављено у азербејџанским медијима је заправо парафразирана оригинална верзија, али са супротним значењем. Писмо је објављено под именом Исмаилове и са њеном фотографијом, али без икаквих назнака или упозорења да се ради о изманипулираној или сатиричној верзији.

Фалсифицирана верзија писма се први пут појавила 13.јуна на азербејџанском и енглеском језику на интернет страници про-владине новинске агенције СИА. Из агенције тврде да се ради о истом писму које је објављено у New York Times-у.

Истог дана писмо је објавила и новинска агенција Каспи. Један од утемељитеља новинске агенције Каспи је и Соња Велијева, супруга Алија Хасанова, који је на челу Одјела за друштвена и политичка питања унутар азербејџанске предсједничке администрације. Хасанов и његова супруга су били предмет једне од истрага које је водила Исмаилова.

И други про-владини медији у Азербејџану су објавили лажну верзију писма.

„Кружење лажног Хадиџиног писма по азербејџанским про-владиним медијима је страшно, чак и ако узмемо у обзир ниске стандарде којима се руководе овакви медији,“ рекла је Rebecca Vincent, активисткиња за људска права и координаторица кампање Спортом за људска права којом се покушава „скренути пажња на корупцију, репресију и цензуру“ за вријеме Еуропских игара у Бакуу.

„Ово је најновији инцидент у низу напада на Хадиџу који показује да се они јиш увијек боје онога шта она има за рећи чак и из затвора,“ додаје она.

Влада азербејџанског предсједника Илхама Алијева је под оштрим критикама због људских права. Организације за борбу за људска права тврде да је у Азербејџану затворено преко стотину политичких затвореника и да је још толико активиста и новинара добило забрану путовања.

Исмаилова се суочава са оптужбама за утају пореза и илегално пословање за шта њене присталице кажу да се ради о освети због њених извјештаја о корупцији Алијева и његове обитељи.

На крају свог писма New York Times-у Исмаилова каже: „Немојте само захтијевати моје ослобађање, захтијевајте ослобађање свих политичких затвореника. Борите се за слободу изражавања у Азербејџану. Борите се за људска права.“

Државни медији у Азербејџану су то „превели“ као: „Немојте захтијевати само моје ослобађање, захтијевајте ослобађање свих издајника. Борите се за злоупотребу слободе у Азерјбеџану. Борите се за издајнике нације.“

Превела: Ена Стевановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси