Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Маргарета Томо: Треба да се мења однос уредника према новинарима, као и однос СВМ-а према "Мађар соу"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2015.

Аутор: Наталија Јаковљевић Извор: magloscistac.rs

Маргарета Томо: Треба да се мења однос уредника према новинарима, као и однос СВМ-а према "Мађар соу"

Мислим да би политичари требали да схвате да је све ово што се у последње време дешава знак да нешто није добро, јер су људи незадовољни. Није све ово почело данас, проблеми се годинама гомилају и они треба да се мењају изнутра.

 

Сви знамо и сви говоре о томе да се конкретно у мађарској заједници и у СВМ-у све дешава по вољи једне или две особе и то дефинитивно мора да се мења, јер такав однос штетно утиче на целу нашу заједницу.

Лавину незадовољства у суботичкој мађарској јавности покренули су глумци Драме на мађарском језику Народног позоришта захтевом за смену директора Драме Атиле Андрашија којег је на ову културно-политичку функцију поставио Мађарски национални савет (МНС), а по препоруци прве даме СВМ-а Илдико Ловаш.

Затим, јавност је уздрмао интервју бившег председника МНС-а Тамаша Корхеца мађарском листу Családi Kör (“Породични круг”). Он је у интервјуу говорио о начину фукционисања савета, а изнео је и недвосмислене критике на рачун Илдико Ловаш. Своју оставку је убрзо предала и Катинка Беретка, чланица МНС-а због незадовољства унутар Савета.

Након низа партијског незадовољства унутар мађарске заједнице, пре две недеље јавност је узбуркала и побуна скоро половине запослених новинара у редакцији дневног листа “Мађар со” (Magyar Szó).

Након гостовања главне уреднице Марте Варју у емисији Párbeszéd („Дијалог”) на телевизији Панон у којој је грубо извређала своје колеге и рекла за њих да су нерадници, да не раде на терену и да не знају да постављају питања, новинарка „Мађар соа“ Маргарета Томо је реаговала текстом на тему новинарских слобода. На изненађење запослених у овом листу, Варју је на насловној страни реплицирала Томо, након чега је уследила још једна новинарска преписка између њих.

Млађи део редакције „Мађар соа”, који више не жели да пристаје на вређања, уцене, професионална и лична омаловажавања, обратио се ових дана оснивачу МНС-у и управи листа једним писмом у којем су затражили од главне уреднице да објасни своје ставове изнете на телевизији Панон где је своје новинаре јавно извређала, као и да именује ко су ти новинари који свој посао не обављају професионално и одговорно. Они су се обратили и јавности путем отвореног писма у којем су подржали новинарку Маргарету Томо. Отворено писмо, које је објављено у виду петиције, потписале су поједине личности из културног, медијског и политичког живота мађарске заједнице, а између осталог свој потпис је дао и градоначелник Суботице Јене Маглаи. О томе, као и о свом виђењу овог проблема за “Маглочистач” говори новинарка “Мађар соа” Маргарета Томо.

Након што је у протеклом периоду, после културне, уздрмана и слика мађарских медија у Суботици, какво је тренутно стање у дневном листу “Мађар со” и шта желите да постигнете побуном?

Оно што се дешава у “Мађар соу” није кренуло од мене, него је изазвано гостовањем главне и одговорне уреднице Марте Варју у емисији “Дијалог” на телевизиј Панон. У емисији су гостовали и директор ТВ Паннон Иштван Боџони, новинар у пензији Јожеф Мишколци и главни уредник приватног мађарског листа “Породични круг” Андраш Фазекаш. Ова емисија је, по мом мишљењу, била иницијална каписла за оно што је уследило након тога. Незадовољство у “Мађар соу” траје већ неко време и оно је много дубље.

Текст који сам написала је објављен пре недељу дана у викендном броју и он није имао неки посебан циљ побуне. Ја само нисам могла да држим у себи и да не реагујем на то како је главна уредница говорила о мојим колегама, да смо нерадници, да нећемо да идемо на терен, да нећемо и не знамо да постављамо питања и због тога ја то једноставно нисам могла да оставим без реакције. Мој текст је био умерен, јер никакав циљ нисам имала осим тога да напишем да ми радимо сваки дан, да смо на терену, да разговарамо са људима, јер знамо да се новине не праве преко интернета. Нисам очекивала да ће она да реагује онако како је реаговала и то на насловној страни нашег листа и од тада, да будем искрена, још увек не знам како ће ова ситуација да се заврши.

Након што је део редакције објавио отворено писмо добили сте и јавну подршку од својих колега новинара, запослених у културним и другим иституцијама, као и од самог градоначелника Јенеа Маглаија. Да ли сматрате да његов потпис подршке заправо представља уједно и расцеп унутар СВМ-а?

Да се не бавим новинарством, и тада бих веровала да је то тако. Сигурна сам да има различитих мишљења унутар СВМ-а, што је нормално. Проблем је у томе што смо ми навикли да то није нормално, да је неслагање ненормално, да сви морамо да мислимо исто и да сви морамо мислити онако како мисле они (власт). Сматрам да је добро уколико постоје неслагања унутар странке, јер то отвара могућност за дијалог. Подршка културних, медијских и политичких структура заправо осликава целу ову ситуацију која се више не може сакрити и скривати под тепихом, већ о томе треба водити дијалог који би можда на крају уродио плодом. Циљ је да се ситуација смири и да се што пре пронађе адекватно решење.

Да ли је у плану смена главне уреднице Марте Варју?

Марта Варју је постављена на ову функцију након што је Мађарски национални савет, на челу са тадашњим председником Тамашем Корхецом, сменио бившег уредника листа Чабу Пресбургера. Варју је на ову позицију дошла на предлог СВМ-а, али је и редакција већином гласова подржала овај предлог. Мишљење новинара о кандидатима за избор главног и одговорног уредника листа се увек узима у обзир. Председник Управног одбора ће у наредном периоду, у разговору са колегама, донети одлуку да ли ће покретати дисциплински поступак против уреднице због тога што се у историји новинарства не памти да је неко од уредника на овај начин, на насловној страни једног штампаног медија полемисао са коментаром у којем је један новинар изнео свој лични доживљај о слободи медија. Генерално је неопходно да се мења однос уредника према новинарима, као и однос политичара према „Мађар соу”. Такође, грађани који нас читају треба да кажу да ли су задовољни нашим листом или нису.

Да ли има цензуре и аутоцензуре у “Мађар соу”?

Има.

Да ли се цензура огледа у већ готовим, али неодобреним текстовима или у забрањеним темама и одабиру саговорника и слично?

И једно и друго. Мени није речено “немој то да пишеш”, али се то дешава и то сам написала и у свом коментару.

Да ли све ово што се дешава у последњих годину и по дана указује на то да постоје проблеми и да је све веће незадовољство унутар мађарске заједнице?

Мислим да би политичари требали да схвате да је све ово што се дешава у последње време знак да нешто није добро, јер су људи незадовољни. Није све ово почело данас, проблеми се годинама гомилају и они треба да се мењају изнутра. Сви знамо и сви говоре о томе да се конкретно у мађарској заједници и у СВМ-у све дешава по вољи једне или две особе и то дефинитивно мора да се мења, јер такав однос штетно утиче на целу нашу заједницу.

Да ли у мађарским медијима постоји слобода говора?

Не, на жалост. Слобода штампе уопште не постоји. Мислим да не постоји ни у свету. Слобода постоји само у неким темама, као и у појединим случајевима, како некада, тако и данас.

Да ли се новинари плаше?

Има новинара који се плаше и ја их потпуно разумем, али исто тако треба да схвате да су новинари они који могу да се изборе за себе, као и за своја права јер то нико неће урадити уместо њих.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси