Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуња Мијатовић: Без истраживачког новинарства нема демократије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

У организацији ОЕБС-а у Бечу почела конференција "Безбедност новинара, медијске слободе и плурализам у време конфликта"

Дуња Мијатовић: Без истраживачког новинарства нема демократије

Најмање осам представника медија изгубило је животе током украјинске кризе, а за последњих 18 месеци забележено је више од 300 случајева насиља, злостављања, отимања, застрашивања и задржавања новинара, речено је јуче, првог дана конференције "Безбедност новинара, медијске слободе и плурализам у време конфликта", одржаној у Бечу у организацији ОЕБС-а.

 

Изнет је и податак да је око 30 представништава медија и ТВ станица насилно нападнуто, сигнали за емитовање су блокирани и пребачени на друге канале.

Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић истакла је да је потребно усвојити адекватне мере за заштиту новинара приликом извештавања са конфликтних подручја и позвала све владе да престану са корупцијом у медијима и пропагандом. Она је додала да последњих година постоји велики број примера убистава новинара, хапшења и претњи и да се са тим мора престати. Према њеним речима, највећа опасност је све израженија пропаганда, мислећи пре свега на Русију.

- Нема демократије без доброг и храброг истраживачког новинарства. Морамо зато обезбедити новинарима да раде свој посао како треба, навела је Мијатовићева.

Убијено 1.200 новинара за 23 године

Према статистици ОЕБС, од 1992. у свету је убијено 1.200 новинара међу којима скоро 40 одсто оних који су пратили конфликте широм света. Само током прошле године 61 представник медија је изгубио живот због своје професије, а многи од њих пратћеи конфликтне догађаје. Такав тренд, како се наводи у ОЕБС, наставио се и у овој годин

Представник високог комесара за људска права у УН Иван Шимоновић рекао је да новинари играју кључну улогу у решавању конфликта и да је поражавајући податак што је током украјинске кризе било заробљено 78 представника медија, а убијено осам. Он је навео да је зато источна Украјина и даље најопасније место на свету за новинаре.

- Велики је проблем и што су многи новинари у појединим земљама изманипулисани пропагандом и да се медији често користе у 'пропагандним ратовима', нагласио је Шимоновић. Он је додао и да је од 2006. године половина новинара убијена ван конфликтних подручја, односно они који су пратили корупцију на локалном нивоу, што је такође забрињавајући податак.

Представници делегације Руске Федерације на ОЕБС-овој конференцији истакли су да у потпуности подржавају идеје које је изнела представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић, сагласивши се да је пропаганда велика опасност.

- Међутим, највећи проблем је ипак што постоје двоструки стандарди када се оцењује стање слободе медија. Нешто што се дозвољава другима, нама није дозвољено. Помиње се пропаганда, а нико не помиње да је 14 руских ТВ канала блокирано у Украјини, да је неколико новинских агенција из Русије изгубило акредитације у тој земљи. Русија је, такође, изгубила неколико новинара током кризе у Украјини, а још нису завршене истраге које је међународна заједница обећала, напоменули су из руске делегације, поновивши да апсолутно подржавају идеје међународне заједнице о слободи медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси